Inženjering za narod: Palestinski inženjeri koriste pepeo za pravljenje opeka

Izvor: al-Džezira

Izvor: al-Džezira

Mažd Almašharavi i Ravan Abdullatif, dve palestinske inženjerke, došle su velikog otkrića: razvile su novu smesu za pravljenje opeka koja sadrži pepeo od uglja. Kako prenosi al-Džezira na arapskom jeziku, ove dve inženjerke vrše probe ove smese već godinu ipo dana. Glavna motivacija im je krhkost opeka koje se trenutno koriste za izgradnju u pojasu Gaze.

Mažd i Ravan su ovo otkriće nazvale „zelena torta”, a u pitanju je projekat koji štiti prirodnu sredinu reciklirajući pepeo–materijal koji Gazi nedostaje. Težina opeke je upola manja o onih koje se trenutno koriste, a cena je 30% niža.

Nad opekama su izvršene probe, a prema tvorcima, rezultati su ohrabrujući. „Našu radost ne možemo opisati rečima. Nakon godinu ipo dana probi, požnjeli smo uspeh našeg truda”, izjavile su one. Inženjerke se nadaju da će otpočeti proizvodu liniju koja će omogućiti njihovom poslovnom poduhvatu da procveta. Lokalni stručnjaci su izrazili zadovoljstvo ovim projektom i očekuju da će postići veliki uspeh ako potrebni resursi butu na raspolaganju za ove dve inženjerke.

Godinu ipo nakon letnje ofanzive 2014. godine, veći deo porušenih objekata u Gazi još uvek čeka na obnovu. Prema Ujedinjenim nacijama, 18,000 kuća je uništeno ili teško oštećeno, a preko 108,000 Palestinaca je ostalo bez krova nad glavom.

Za izostanak napretka u izgradnji Gazi zaslužna su ograničenja koja je Izrael nametnuo na količinu građevinskog materijala koji može da se uveze u tu regiju. Pre dve nedelje, uvedena je potpuna zabrana na uvoz građevinskog materijala, ali je ona podignuta pod pritiskom Turske.

Palestinci u Gazi, naročito oni koji su ostali bez doma, imaju veliku nadu za ovaj projekat koji bi mogao da im okonča neprilike.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://www.palestinechronicle.com/rising-from-ruins-gazas-engineers-use-ashes-to-make-bricks/

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.