SAD traže “čvršću bezbednost” u Zelenoj zoni Bagdada!

Foto: Reuters

Američki predsednik Barak Obama i Irački premijer Hajder al-Abadi razgovarali su telefonom nakon drugog uzastopnog proboja iračkih demonstranata u Zelenu zonu Bagdada.

Obama je izrazio zabrinutost za stanje u Bagdadu i pozvao na “čvršću bezbednost” u utvrđenoj Zelenoj zoni, saopštila je Bela kuća u subotu.

Zelena zona je utvrđeni deo glavnog grada, gde žive stranci, diplomate i irački političari, izolovani od ostatka građana Bagdada.

Najmanje četiri demonstranata je poginulo, a 90 povređeno, u sukobima sa snagama bezbednosti u Zelenoj zoni u petak, saopštili su bolnički izvori iz Bagdada.

Obama je razgovarao telefonom sa al-Abadijem i Bela kuća je saopštila da je tokom razgovora istaknuto da “irački narod može da reši ove aspiracije kroz demokratske institucije”, a ne nasilnim putem.

Umesto osude policijskih snaga i izraza saučešća sa žrtvama, SAD zahtevaju pojačane mere bezbednosti u Zelenoj zoni, i pozvale su narod Iraka na jedinstvo sa vladom u borbi protiv Islamske države.

MMF je zaključio sporazum sa iračkom vladom, o novom paketu pomoći od 5.2 milijardi dolara, kako bi se, makar privremeno, rešio problem sve opasnijih socijalnih nemira u uništenoj zemlji.

Obama je pohvalio al-Abadija za korake koje je njegova vlada preduzela u finalizaciji dogovora sa Međunarodnim monetarnim fondom i rekao da je važno za međunarodnu zajednicu da podrži ekonomski oporavak Iraka usred borbi protiv Islamske države.

 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.