Protesti protiv vojnih baza SAD nakon silovanja i ubistva Japanke

Foto: Nation of Change

Tokom vikenda su održani protesti protiv američkog vojnog prisustva u Japanu, a ministar odbrane te zemlje je podneo formalnu žalbu zbog najnovijeg slučaja silovanja i ubistva mlade Japanke od strane radnika američke vojne baze.

Gen Nakatani je posetio američku vazdušnu bazu “Kadena” u subotu, da formalno uputi žalbu zbog ovog zločina komandantu generalu Lorensu Nikolsonu.

Kenet Frenklin, 32-godišnji bivši marinac, uhapšen je od strane policije Okinave u četvrtak, a kasnije je priznao da je silovao i ubio Riua Šimabukuro, 20, koja se vodi kao nestala od kraja aprila.

Japanski zvaničnici, uključujući premijera Šinzo Abeu izrazili su ogorčenje zbog najnovijeg u nizu zločina, koji narušavaju američko-japanske odnose decenijama.

Vest o hapšenju izazvala je proteste širom Japana, koji su održani i tokom proteklog vikenda.

Demonstranti se žale na zločine koje je počinilo američko vojno osoblje nad lokalnim stanovništvom tokom više decenija, ali i ekološke štete koju nanose američke vojne baze u Japanu.

Slučajevi poput ovog se dešavaju u Japanu više od sedam decenija, ali je japanska vlada nemoćna, a američka vlada nevoljna da reši problem.

Kada je australijska državljanka silovana od strane američkog vojnika u Japanu 2002. godine, japanska vlada je čak pokušala i da zataška ceo slučaj, a žrtvi je bilo potrebno više od jedne decenije da japanska vlada prizna da se zločin uopšte desio.

 

Liked it? Take a second to support Milica Nikolić on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.