Šta se to dešava u Faludži? (VIDEO)

Organizacija Human rights watch izbacila je saopštenje povodom zločina nad civilima koji su napustili Faludžu, i njena predgrađa.1

Ove zločine zapadni mediji jedva da spominju, a prema HRW radi se o velikom broju ubistava, mučenja i zlostavljanja izbeglica iz Faludže.

Ono što je još više zaprepašćujuće je, što novinari zapadnih medija potenciraju gostoprimstvo iračke vojske i šitskih milicija prema civilima koji napuste Faludžu, iako neposredno nakon dolaska na teritoriju iračke vlade, porodice bivaju nasilno razdvojene, a muškarci i dečaci odvođeni na “tajna” mesta gde su podvrgnuti ispitivanju vezano za njihove simpatije prema Islamskoj državi.

Prema oficijelnim podacima, oko 1000 muškaraca iz predgrađa Saklavija odvedeno je na ispitivanje, a par dana kasnije na slobodu je pušteno samo 600, među kojima svi tvrde da su danima mučeni. Ovi civili su svedočili pred kamerama da su videli kako su neke među njima “zaklali” jer su tražili vode, a u jednom od video klipova koje ćete videti, šokirali su zapadne medije nakon što su pozvali građane Faludže da ne naprave istu grešku kao i oni, i da ne napuste svoja ognjišta makar bili bombardovani.

Human rights watch je ukazao na video klip u kojem, pre pohoda na ovaj grad, jedan od komandira upućuje vojnike na zadatke, govoroći im da nema nedužnih civila u Faludži.

Mučenja:

Odrubljivanje glava:

Ubistva:

Neselektivno gađanje grada:

Vazdušni udari:

Iranske trupe uključene u borbu:

Maltretiranja civila:

Maltretiranje civila:

 


  1.  https://www.hrw.org/news/2016/06/08/iraq-fallujah-abuses-test-control-militias  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.