Vojska SAD-a baca posmrtne ostatke vojnika na đubrište

10993445723_3a69acd5e1_o_0Predstavnik vazduhoplovnih snaga SAD-a je protekle nedelje potvrdio da su tela 274 američkih vojnika čije posmrtne ostatke niko nije preuzeo, bačeni na đubrište u Virdžiniji u periodu od 2003. do 2008. godine.

Prema izjavi, 2738 kremiranih delimičnih ostataka je bačeno na đubrište, od kojih je identifikovano 976, a pripadaju telima 274 vojnika. Međutim, vojska nije obavestila porodice poginulih o ovoj praksi.

Takav je i slučaj poručnika Skota Smita koji je poginuo u Iraku 2006. godine, a čija žena nije bila obaveštena o tome da su neki od njegovih posmrtnih ostataka bačeni na deponiju smeća. „Apsolutno sam zgrožena i mnogo ljuta. Osetila sam se izdanom”, rekla je Smitova udovica Geri-Lin.

Kongresmen Raš Holt smatra da je u pitanju otvoreno skrnavljenje koje komanda vazduhoplovnih snaa SAD-a želi da zataška.

Međutim, to nije jedini problem sa kojim se suočavaju. Zabeleženi su slučajevi da su delovi tela poginulih izgubljeni; u jednom slučaju je pokojniku odsečena ruka da bi mogla da mu se obuče uniforma, a na groblju u Arlingtonu su tela sahranjena u pogrešne grobove.

Povodom ovog slučaja se vrši istraga, a predstavnik vazduhoplovnih snaga je izjavio da će se izviniti porodicama ovih 274 vojnika, ali samo ako porodice budu pozvale njih.

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.