MOČ Srbija: Saopštenje povodom Dana borca

Svim ljudima koji danas osećaju i izražavaju zahvalnost borcima NOR-a za nesebično žrtvovanje u borbi protiv nacifašističkog okupatora i njegovih sluga, čestitamo DAN BORCA.

Posebnu zahvalnost dugujemo borcima koji su svoje živote ugradili u temelje mira i slobode Srbije, Jugoslavije i antifašizma kao civilizacijske vrednosti.

Hvala svim poštovaocima veličanstvene Narodnooslobodilačke i antifašističke borbe.

Beograd je 4. Jula 1941. godine postao ustanička prestonica porobljene Evrope, a četiri godine kasnije centar slobode. Srbija se svrstala u redove antifašističkog i pobedonosnog revolucionarnog talasa koji je donosio mere masovne emancipacije, menjao društveno-ekonomske i političke odnose, omogućivši ostvarenje prava žena, seljaštva, radništva, omladine i svih potlačenih i diskriminisanih.

Dan Borca kao državni praznik je ukinut 2000. godine u akciji prekrajanja istorije i brisanja sećanja na herojske podvige jugoslovenskih partizana predvođenih Josipom Brozom Titom. Devastirana vila Ribnikara, nesuđenog Muzeja revolucije, odslikava kulturu sećanja i etički potencijal tranzicionog društva u kom živimo.

U ovoj kući okruženoj Nedićevim “bezbednosnim” prstenom se pre 78 godina odvijao prvi čin partizanske epopeje. Drug Tito se kod Ribnikara sastajao sa Politbiroom CK KPJ i doneo odluku o podizanju oružanog ustanka. Tadašnji članovi Politbiroa su postali neustrašivi organizatori ustanka koji je zahvatio celu zemlju i nije prestajao do konačne pobede.

U pobedonosnom stroju antifašista, rame uz rame sa intelektualcima i umetnicima išli su i rodoljubi iz redova seljaka, radnika, studenata, verskih službenika, starih ratnika, španskih internacinalaca… Zahvaljujći takvoj organizaciji, NOB je bila i škola u kojoj se kalila generacija spremna da nakon oslobođenja preuzme obavezu izgradnje domovine.

Hvala i slava svim borcima koji su se odazvali pozivu na ustanak od pre 78 godina, obezbedivši Srbiji mesto na najsvetlijim stranicama pobednika nad nacifašizmom.

SMRT FAŠIZMU – SLOBODA ČOVEČANSTVU!

U Beogradu dana 04. jula 2019.g.

PREDSEDNIK UO MOČ:
Ratko Krsmanović

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.