Nemačka povlači svoje zlatne zalihe iz Francuske i SAD

gold2Federalna banka Nemačke povlači svoje zlatne rezerve iz Pariza i Njujorka da bi 50% svojih zaliha skladištila u Frankfurtu do kraja 2020. godine.

Iako je sporazum sa Bankom Francuske poništen i sve nemačko zlato se iz Pariza seli za Frankfurt, to nije slučaj sa Njujorkom i Londonom. Deo zlatnih zaliha koje se trenutno nalaze u SAD i Velikoj Britaniji tamo će i ostati. Razlog za to je što se zlato čuva i u obliku novca zbog čega je moguće izvršiti brzu razmenu na berzama ova dva najveća međunarodna trgovačka centra.

Nemačka svoje zlato gomila od 1951. godine, a 2015. je procenjeno da njene zalihe od 3,381 tone čine drugu najveću rezervu u svetu. Štaviše, poseduje više zlata od MMF-a.

Prema rečima Jensa Vajdemana, predsednika Federalne banke Nemačke, prebacivanje zlatnih zaliha ide po planu. Trenutno se u Nemačkoj nalazi 41,5% njenih ukupnih zlatnih zaliha.

Prema mišljenjima ekonomskih stručnjaka, zlatne zalihe su bitne centralnim bankama da zaustave inflaciju, a prema mišljenju analitičara Ričarda Lurija, mogu poslužiti i kao oružje za slamanje monopola američkog dolara, kao što je slučaj Rusije.

„Jedna [zemlja kao] Rusija, koja deluje da je u deviznom ratu sa SAD, može stvoriti savez sa Kinom radi uspostavljanja alternativnog međunarodnog finansijskog sistema koji se ne temelji na dolaru niti ga koristi”, kaže analitičar Luis Kamarosano.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: https://diario-octubre.com/?p=46179

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.