Nemačka povlači svoje zlatne zalihe iz Francuske i SAD

Nemačka povlači svoje zlatne zalihe iz Francuske i SAD

gold2Federalna banka Nemačke povlači svoje zlatne rezerve iz Pariza i Njujorka da bi 50% svojih zaliha skladištila u Frankfurtu do kraja 2020. godine.

Iako je sporazum sa Bankom Francuske poništen i sve nemačko zlato se iz Pariza seli za Frankfurt, to nije slučaj sa Njujorkom i Londonom. Deo zlatnih zaliha koje se trenutno nalaze u SAD i Velikoj Britaniji tamo će i ostati. Razlog za to je što se zlato čuva i u obliku novca zbog čega je moguće izvršiti brzu razmenu na berzama ova dva najveća međunarodna trgovačka centra.

Nemačka svoje zlato gomila od 1951. godine, a 2015. je procenjeno da njene zalihe od 3,381 tone čine drugu najveću rezervu u svetu. Štaviše, poseduje više zlata od MMF-a.

Prema rečima Jensa Vajdemana, predsednika Federalne banke Nemačke, prebacivanje zlatnih zaliha ide po planu. Trenutno se u Nemačkoj nalazi 41,5% njenih ukupnih zlatnih zaliha.

Prema mišljenjima ekonomskih stručnjaka, zlatne zalihe su bitne centralnim bankama da zaustave inflaciju, a prema mišljenju analitičara Ričarda Lurija, mogu poslužiti i kao oružje za slamanje monopola američkog dolara, kao što je slučaj Rusije.

„Jedna [zemlja kao] Rusija, koja deluje da je u deviznom ratu sa SAD, može stvoriti savez sa Kinom radi uspostavljanja alternativnog međunarodnog finansijskog sistema koji se ne temelji na dolaru niti ga koristi”, kaže analitičar Luis Kamarosano.

Leave a Reply

Your email address will not be published.