Ahmedinedžad u intervjuu za RT: Sprema se novi rat na Bliskom istoku!

Bivši predsednik Irana, Mahmud Ahmedinedžad, dao je intervju za Russia Today (RT) iz kojeg ćemo izvući par zanimljivih odgovora.1

Foto: RT/Screengrab

RT: Poslednjih dana Trampove administracije pričaju o prisustvu Al-Kaide u Iranu. Šta će Iran preduzeti?

Ahmedinedžad: Kultura iranske nacije nikada u istoriji nije bila kultura konflikta, rata ili pretnji drugima. Sa greškama korišćenja jezika pretnji u međunarodnim odnosima je svršeno. Većina nacija se protivi takvom pristupu.

RT: Koliko ste sigurni da ste vi lično bezbedni u Teheranu, ako neprijatelji Irana mogu da eliminišu naučnike i generale?

Ahmedinedžad: Takvi incidenti se mogu desiti bilo gde u svetu.

RT: Ako se nastave pritisci od strane NATO zemalja, hoće li se Iran kulturno, ekonomski i politički približiti Rusiji i Kini?

Ahmedinedžad: Iran je uvek težio prijateljskim odnosima sa svim zemljama, uključujući Rusiju i Kinu, ali vlade te dve države nisu uspele da spreče nametanje sankcija Iranu.

RT: Hoćete da kažete da Rusija i Kina nisu uspele da spreče uvođenje sankcija Iranu?

Ahmedinedžad: Da, to sam rekao.

RT: Rusija tvrdi da Iran sada obogaćuje uranijum na nivou višem od dozvoljenog.

Ahmedinedžad: E, pa, to je već u toku.

RT: Američki nosač aviona Nimic već je poslat u Persijski zaliv, Pentagon lansira optužbe protiv Irana… Kako bi se Iran snašao sa američkim bombardovanjem u poslednjim danima Trampovog mandata?

Ahmedinedžad: Američke ključne politike, među njima i ratove, donose vladajući odbori iza zavese. Predsednici ne igraju odlučujuću ulogu u tim odlukama. Prema razvoju situacije i vestima, moje je razumevanje da će novi rat biti nametnut Bliskom istoku. Upravo o tome sam pismom obavestio lidere u regionu, zahtevajući da izbegnu taj scenario i da ga spreče.

RT: Znate da je, dok je Džo Bajden bio potpredsednik, Obama uništio najbogatiju afričku državu, Libiju. Kako će Bajdenov dolazak na vlast promeniti iransko-američke odnose? On je, naravno, takođe vrlo blizak prijatelj Izraela.

Ahmedinedžad: To sam pitanje već delimično adresirao. Sa našeg stanovišta nema nikakve razlike ko je predsednik u SAD, jer glavne američke politike kreira vladajući odbor iza zavese. Pogledajte proteklih 70 godina – sprovedeni su mnogi zločini protiv čovečanstva, i ratovi su vođeni u kontinuitetu od strane svih američkih administracija, nezavisno od stranke na vlasti. Ne očekujem da će biti drugačije u budućnosti. Zato nam je svejedno ko je predsednik.

RT: Ako zaista vojno-industrijski kompleks kontroliše SAD, kao što govorite, kako ste se osećali kada ste videli slike pokušaja pobune u Vašingtonu?

Ahmedinedžad: To su unutrašnja pitanja SAD, sasvim nevažna za međunarodnu politiku.

RT: Ali, oni su imali puno toga da kažu kada su bile u toku demonstracije u Teheranu.

Ahmedinedžad: Da, njihova je spoljna politika da se mešaju u unutrašnje poslove drugih zemalja.

RT: Mnogi kažu da bi za NATO i Vašington bila noćna mora da Iran i Saudijska Arabija postanu prijatelji. Neki kažu da je general Sulejmani nosio poruku Saudijcima vezano za to pitanje. Kako vi vidite budućnost iransko-saudijskih odnosa?

Ahmedinedžad: Za sada odnosi nisu pozitivni. Gori su nego što nacije regiona zaslužuju. Ja verujem u prijateljstvo nacija. Kada bi se odnosi Irana i Saudijske Arabije zasnivali na uzajamnom poštovanju, pravdi i prijateljstvu, situacija u regionu bi se potpuno promenila. Ja mislim da bi države Persijskog zaliva trebalo da se ujedine.

RT: Šta mislite o slučaju Džulijana Asanža?

Ahmedinedžad: Nemam dovoljno informacija o tom konkretnom slučaju. Širom sveta, monopol moći, bogatstva i slobode kontroliše jedna grupa. Svet funkcioniše po principu političkog darvinizma. Da bi neki bili jaki, drugi moraju biti slabi. Da bi neki bili bogati, drugi moraju biti siromašni. Da bi neki imali dostojanstvo, drugi moraju biti poniženi. Taj sistem nije human i ja mu se protivim. Verujem da sve nacije mogu živeti u prijateljstvu, bez ičije hegemonije.

 

Liked it? Take a second to support Ivo Kovačević on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.youtube.com/watch?v=dsHrfAP7Nd4&feature=youtu.be  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.