Evropski parlament poziva na puštanje Žanin Anjez iz pritvora

Evropski parlament poziva na puštanje Žanin Anjez iz pritvora
AP Photo/J. Karita

Evropski parlament juče je izglasao rezoluciju kojom osuđuje hapšenje bivše predsednice Bolivije, Žanin Anjez, kao i dva ministra koja su tokom njene vlasti bili na funkciji.1

Žanin Anjez i njeni saradnici uhapšeni su 13. marta ove godine pod optužbama za terorizam, pobunu i zaveru protiv vlasti.

Anjez, koja je na ovu funkciju stupila posle puča u novembru 2019. godine, imala je svesrdnu podršku imperijalističkih sila i svojim dekretom kojim je zaštitila oružane snage od krivičnog gonjenja praktično je odobrila masakr nekoliko desetina ljudi koji su izašli na ulice nakon puča.

Evropskom parlamentu, koji je rezoluciju izglasao sa 396 glasova za, 267 protiv i 28 uzdržanih, nije toliko smetao pomenuti dekret smrti iz 2019. godine, koji su nazvali „kontroverznim“ i istakli da mu je svrha bila „vraćanje javnog reda i mira“2, ali su zato jučerašnjom rezolucijom izrazili zabrinutost zbog dekreta sadašnje vlasti, potvrđenog od strane skupštine, kojim se daju blanko amnestije i pomilovanja svakom građaninu koji je podržavao vladu predsednika Arsea i koji je bio krivično gonjen tokom administracije Anjezove.

Nadalje je Evropski parlament zabrinut zbog “manjka” nezavisnosti sudstva u Boliviji i poslanici su ocenili da se krivični postupak protiv Anjez ne vodi u skladu sa ustavnim pravom Bolivije. Posebno su podvukli da se pravosuđe Bolivije sve više „koristi kao represivni instrument vladajuće partije“, što utiče na kredibilitet sudske vlasti.3

Parlament je podržao demokratske institucije Bolivije, uspostavljanje vladavine prava, ljudska prava i socijalni i ekonomski razvoj ove latinoameričke države.

Naposletku je pozvao vlasti da odmah puste Žanin Anjez i njene saradnike na slobodu, kao i da prekinu vođenje svih krivičnih postupaka protiv njih, ali da pokrenu istragu protiv Moralesove vlade zbog navodnog usmeravanja 1.6 miliona javnih sredstava ka jednoj konsultantskoj firmi, i saopštio je spremnost da „nastavi da stoji“ uz Boliviju, pod uslovom da se preduzmu koraci ka ostvarivanju demokratije i vladavine prava.

Zašto Evropski parlament smatra da poznaje institucije i pravo Bolivije bolje od Bolivije, zašto govori “vladavina prava” kada misli “imperijalistički intervencionizam”, na osnovu čega smatra da postupak protiv Anjez treba da bude obustavljen, kako će da podržava ekonomski razvoj Bolivije ukoliko joj se uvedu sankcije – što je izvesna posledica usvojene rezolucije – i zašto smatra da kada institucije rade u korist naroda to predstavlja “represiju”, a kada rade u korist imperijalista to predstavlja “vladavinu prava”, ostavljamo čitaocu na ocenu.

 


  1. https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20210422IPR02627/human-rights-pakistan-bolivia-and-the-covid-19-pandemic-in-latin-america 

  2. https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/TA-9-2019-0077_EN.html 

  3. https://www.europarl.europa.eu/plenary/en/texts-adopted.html 

Leave a Reply

Your email address will not be published.