13. Nacionalni Kongres Kine: modernizacija, razvoj, socijalizam

Xinhua/Xie Huanchi

U Pekingu su se juče završila dva najvažnija događaja u političkom životu Kine – Politička Konsultativna Konferencija Kineskog Naroda (CPPCC) i 13. Nacionalni Kongres Naroda (NPC).

CPPCC je najviši savetodavni komitet Narodne Republike Kine i sastoji se od oko 2.200 predstavnika političkih partija, društvenih krugova, struka, raznih sektora i drugih organizacija. Tokom dvonedeljnog zasedanja, CPPCC razmatra sva ključna društvena pitanja, od ekonomije i religije, do zdravstva, sporta i spoljnih poslova i međunarodnih odnosa, formuliše predloge i dostavlja ih Nacionalnom Kongresu.1

Nacionalni Kongres Naroda najviše je zakonodavno telo Kine koje broji blizu 3.000 članova – delegata iz pokrajina, okruga i posebnih oblasti – i većinski se sastoji od članova Komunističke partije Kine, ali postoji i određen broj delegata koji nisu članovi partije, već su tu prema profesionalnim zaslugama.

Na 13. Nacionalnom Kongresu Naroda, koji je završen 11. marta, usvojen je 14. petogodišnji plan za nacionalnu ekonomiju i socijalni razvoj (2021-2025), izveštaj premijera Li Kiđanga o radu vlade, izveštaji Stalnog Komiteta NPC i Vrhovnog Narodnog suda i izglasana je jedna od ključnih odluka koja se tiče poboljšanja izbornog sistema u Hong Kongu, čime se garantuje i sprovodi načelo “jedna zemlja, dva sistema”.2

Između ostalog, na Kongresu je konstatovano da je Komunistička partija Kine postigla svoj cilj stogodišnjicu postojanja, te da je izdizanjem (poslednjih) 55,75 miliona ljudi iznad granice apsolutnog siromaštva u poslednjih pet godina izgradila umereno prosperitetno društvo u svakom pogledu.

„Petogodišnji plan je putokaz za drugom cilju, a to je da Kina u potpunosti postane moderna socijalistička država, čime će Kina ući u nov stadijum razvoja“, izjavio je Veng Honghai, delegat Kongresa i sekretar Ninha okruga provincije Tjanđin.3 Na Kongresu je naglašeno i da je bitna odlika kineske modernizacije poboljšanje dobrobiti naroda, što pokazuju i herkulovski napori u eliminaciji siromaštva.

Bai Jongšu, profesor Nortvest Univerziteta, rekao je da će Kina postavljati godišnje ekonomske ciljeve u skladu sa realnim okolnostima, što znači da će se „fokusirati na visokokvalitetan privredni rast, a ne samo na kvantitativnu ekspanziju“.  

Završavajući svoje obraćanje Nacionalnom Kongresu, premijer Kine Li Kiđang rekao je da će Kina nastaviti da sprovodi nezavisnu spoljnu politiku mira.4

„Aktivno ćemo raditi na razvijanju globalnih partnerstava i promovisaćemo izgradnju novog oblika međunarodnih odnosa i ljudske zajednice sa zajedničkom budućnošću. Nastavićemo svoje politike otvaranja i saradnje i radićemo na tome da učinimo sistem globalnog upravljanja pravičnijim i ravnopravnijim. Kina ostaje pri nameri da ostvari mirnu koegzistenciju i zajednički razvoj sa svim drugim zemljama, u skladu sa principima uzajamnog poštovanja, ravnopravnosti i zajedničke koristi“, naveo je Kiđang.

 

Liked it? Take a second to support Ana Ružić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.scmp.com/economy/china-economy/article/3123996/china-two-sessions-what-you-need-know-about-governments-2021 

  2. http://www.xinhuanet.com/english/2021-03/12/c_139806169.htm 

  3. http://www.xinhuanet.com/english/2021-03/11/c_139803471.htm 

  4. http://www.xinhuanet.com/english/download/2021-3-12/report2021.pdf 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.