Izraelska vojska hapsi palestinsku decu

Nasr Nawajaa/B’Tselem

Izraelski vojnici uhapsili su petoro dece na brdima južnog Hebrona nakon što su izraelski doseljenici uočili da se dečaci nalaze na okupiranoj teritoriji.1 

Petoro dece – starosti od 8 do 13 godina – držani su tri sata u policijskoj stanici pre puštanja. Dvoje dece, starosti 12 i 13 godina, pozvano je na dodatno ispitivanje u nedelju, prema rečima advokata dece Gabi Laski.

Iz policije su rekli da deca nisu bila uhapšena i da su policajci satima tražili njihove roditelje, izvestio je Haaretz. Međutim, otac jednog dečaka rekao je za Haaretz da satima nije mogao da uđe u stanicu da vidi sina. Takođe, svedoci sa lica mesta osporili su tvrdnje izraelske policije da su deca ilegalno stupila na tuđu teritoriju.2 

Hilel Garmi, izraelski aktivista koji je bio prisutan na mestu događaja, rekao je za The Times of Israel da je video decu kako beru jestive samonikle biljke blizu područja ispostave Havat Maon, a da očigledno nisu provalila u to područje.

„Gledali smo kako se određeni broj naseljenika spušta s brda, približili su se deci, a deca su pobegla prema al-Rakizu, koji je u blizini“, rekao je Garmi, koji je incident posmatrao sa susednog brda.

Liked it? Take a second to support Vuk Kondić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.timesofisrael.com/idf-detains-5-palestinian-children-suspected-of-trespassing-at-west-bank-outpost/  

  2. https://www.aljazeera.com/news/2021/3/11/video-shows-israeli-troops-detaining-palestinian-children  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.