Kina proslavila 100 godina od osnivanja komunističke partije

Xinhua/Li Xueren

Ši Đinping, generalni sekretar Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, saopštio je juče da je Kina ostvarila svoj prvi stogodišnji cilj – izgradnju umereno prosperitetnog društva u svim aspektima.

Tokom govora povodom stogodišnjice Komunističke partije Kine, Ši Đinping je naveo da to znači da su iznedrili “istorijsko rešenje problema apsolutnog siromaštva u Kini”, te da sada “marširaju samouverenim koracima ka drugom stogodišnjem cilju – izgradnji Kine u veliku modernu socijalističku zemlju u svim aspektima”.1

Postizanje umerenog prosperiteta (Šaokang) meri se u više aspekata kao što su ekonomija, demokratija, nauka i obrazovanje, kultura, društvo i životi ljudi. Uslovi za postizanja tog cilja podrazumevali su udvostručavanje BDP-a iz 2010. godine, kao i raspoloživi prihod po glavi stanovnika do 2020.

Šaokang je termin koji opisuje dobrostojeći život, koji se prvi put pominje u Knjizi pesama, prvoj kineskoj antologiji pesama koje datiraju od pre više od 2.000 godina. Pokojni kineski lider Deng Sjaoping jednom je iskoristio Šaokang da opiše kinesku modernizaciju, a prvi je predložio izgradnju Šaokang društva. Na 12. Nacionalnom kongresu KPK 1982. godine Šaokang je uvršten u državni strateški plan za ekonomski razvoj.

KPK je naglasila da niko ne treba da bude izostavljen na putu ka Šaokang društvu. U proteklih osam godina, Kina se fokusirala na oblasti ekstremnog siromaštva, i izdigla je konačnih 98,99 miliona osiromašenih stanovnika ruralnih područja iznad granice siromaštva do kraja 2020. godine. U proteklih 40 i više godina Kina je izdigla 770.000.000 ljudi iznad granice siromaštva.

“Na fundamentalnom nivou, sposobnost naše Partije i snaga socijalizma sa kineskim karakteristikama pripisuju se činjenici da marksizam funkcioniše”, naveo je predsednik Kine Ši Đinping u obraćanju naciji.2

On je dodao i da kineska nacija po prirodi nije agresivna i hegemonistički nastrojena, da Kina nikada neće maltretirati, ugnjetavati i potčinjavati druge nacije, ali i da jaka zemlja mora da ima jaku vojsku, jer tek tada može da garantuje bezbednost nacije.

“Nikada nećemo dozvoliti bilo kojoj stranoj sili da nas maltretira, ugnjetava ili potčinjava. Svako ko to pokuša naći će se na kursu sudara sa velikim čeličnim zidom koji je skovalo preko 1,4 milijarde Kineza”, naveo je Ši.

 

 

Liked it? Take a second to support Ana Ružić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. http://www.xinhuanet.com/english/special/2021-07/01/c_1310038592.htm 

  2. http://www.xinhuanet.com/english/special/2021-07/01/c_1310038364.htm 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.