EU izdvaja 1.2 milijarde za odbrambenu vojnu industriju

German defense ministry

Evropska komisija je juče zvanično pokrenula prvi Evropski fond za odbranu (European Defense Fund – EDF), čiji je cilj podrška konkurentnosti i inovacionim kapacitetima odbrambene industrije EU.1

EU će izdvojiti ukupno 1,2 milijarde evra (1,43 milijarde američkih dolara) sredstava za 2021. godinu u okviru podrške zajedničkim projektima istraživanja i razvoja odbrane.2)

Govoreći o odbrambenom programu, evropski komesar za unutrašnje tržište Tieri Breton izjavio je da će “javne vlasti bolje trošiti zajedno, a kompanije – velike ili male – iz svih zemalja članica imaće koristi, što će rezultirati integrisanijim evropskim lancima odbrambene industrijske vrednosti”.

“Predviđenih 1,2 milijarde evra finansiraće projekte kao što su naredna generacija borbenih aviona, tenkova ili brodova, kao i kritične odbrambene tehnologije kao što su vojni oblak, AI, poluprovodnici, svemir, sajber ili medicinske protivmere”, naveo je Breton.

Od predviđenog budžeta za 2021. godinu, Evropska Unija, koja ima vojne “misije” i na azijskom i na afričkom kontinentu, odvojila je 100 miliona evra za bespilotnu letelicu “Eurodron”, dok je 37 miliona odvojeno za bezbedan softverski definisan radio (SDR).3

 

Liked it? Take a second to support Ana Ružić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. http://www.xinhuanet.com/english/europe/2021-07/01/c_1310036801.htm 

  2. https://eda.europa.eu/what-we-do/EU-defence-initiatives/european-defence-fund-(edf 

  3. https://www.eenewseurope.com/news/eurodrone-and-sdr-project-see-eu137m 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.