Migranti u Belgiji već nedeljama štrajkuju glađu

REUTERS/Yves Herman

Neregistrovani migranti bez dokumenata u Belgiji štrajkuju glađu. Najmanje 250 muškaraca koji se nalaze u crkvi u centralnom Briselu su u štrajku glađu, a više od 200 njih na drugim lokacijama u belgijskoj prestonici. Oni zahtevaju priznanje i zvanični status. Migranti koji štrajkuju nisu jeli od 23. maja a neki od njih su u znak protesta i zašili usta.1

Ahmed, jedan od vođa štrajka, rekao je za Euronews: „Ponekad se pitam kako naša vlada može da spava kada ima toliko ljudi koji gladuju, umiru i pate.”

Migranti uglavnom dolaze iz Tunisa, Maroka, Alžira, Egipta i Pakistana, i kažu da već godinama, a često i decenijama, žive i rade na crno u Belgiji.

Bez zvaničnih papira, oni nisu u mogućnosti da pristupe odgovarajućoj zdravstvenoj zaštiti, finansijskim uslugama ili bilo kojim drugim pogodnostima koje se dodeljuju belgijskim stanovnicima.

Volonterska medicinska podrška insistira da je situacija kritična. Sesil Vanhoverzvijn je doktorka koja je u crkvi „Beguinage“ postavila improvizovanu stanicu za pomoć i rekla je za „Euronews“: “Pacijentima je sve gore i gore. Videli smo nekoliko srčanih problema, bubrežnih problema, psiholoških poteškoća i nekoliko pokušaja samoubistva.”

Štrajk glađu u belgijskoj štampi privlači samo ograničenu pažnju – ali sa pogoršanjem zdravstvene situacije, pritisak raste na vladu da deluje.
Smatra se da u zemlji ima 150 hiljada migranata bez dokumenata.

Belgijski savezni ministar imigracije Sami Madi insistira na tome da neće biti ucenjen na kolektivni ustupak za odobravanje zahteva za azil.2

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  https://www.brusselstimes.com/news/belgium-all-news/175568/undocumented-migrants-brussels-vub-ulb-hunger-strike-mouths-shut-sammy-mahdi/  

  2.  https://www.euronews.com/2021/06/29/undocumented-migrant-workers-continue-hunger-strike-in-brussels  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.