Severna Koreja izvela raketni test najvećeg dometa do sada preko Japana 

Tanjug

Severna Koreja u utorak je ispalila balističku raketu dalje nego ikad pre, koja je preletela Japan i prvi put u poslednjih pet godina izazvala upozorenje za tamošnje stanovnike da se nađu zaklon.1 

Američki predsednik Džo Bajden i japanski premijer Fumio Kišida razgovarali su telefonom i najoštrije osudili test, nazvavši ga opasnošću za japanski narod, a Bajden je pojačao „gvozdenu” američku posvećenost odbrani Japana, prenosi Bela kuća. 

Sjedinjene Države će takođe zatražiti od Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da se javno sastane u sredu o Severnoj Koreji, rekao je američki zvaničnik. 

Bila je to prva severnokorejska raketa koja je pratila takvu putanju od 2017. godine, a njen procenjeni domet od 4.600 km bio je najduži put koji je prošla severnokorejska probna raketa, koja se obično „podiže“ visoko u svemir kako bi se izbeglo letenje preko susednih zemlje. 

Japan je upozorio svoje građane da se zaklone i obustavio neke železničke usluge kada je projektil prošao preko njegovog severnog dela pre nego što je pao u Tihi okean.2 

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.bbc.com/news/world-asia-63126534  

  2. https://www.reuters.com/world/asia-pacific/nkorea-fires-missile-towards-east-skorea-military-2022-10-03/  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.