Vašington usvojio “Fond za suzbijanje malignog kineskog uticaja” u vrednosti od 1.6 milijardi dolara!

Vašington usvojio “Fond za suzbijanje malignog kineskog uticaja” u vrednosti od 1.6 milijardi dolara!
SAD Predstavnički dom 2024. i američka antikineska propaganda iz 1886. Library of Congress.

Iako SAD ulažu ogromna sredstva u zaštitu sopstvenog sistema od stranog mešanja, Vašington ima drugačiji stav kada je reč o američkim propagandnim operacijama u stranim zemljama. Predstavnički dom je sada usvojio HR 11571, „Fond za suzbijanje malignog kineskog uticaja“, dvostranačkom većinom od 351-36. Ovaj zakon ovlašćuje više od 1,6 milijardi dolara Stejt departmentu i USAID-u u narednih pet godina da, između ostalog, subvencionišu medije i NVO širom sveta koji se suprotstavljaju „malignom uticaju“ Komunističke Partije Kine i njene Vlade na globalnom nivou.2

To je ogromna potrošnja koja je otprilike dva puta veća od, na primer, godišnjih operativnih troškova CNN-a. Ako se usvoji zakon, to bi takođe predstavljalo veliko povećanje federalne potrošnje na operacije međunarodnog uticaja. Iako je teško zbrojiti svu potrošnju na operacije uticaja SAD u svim agencijama, glavno koordinaciono telo za napore SAD u informisanju, Globalni centar za angažovanje Stejt departmenta (GEC), ima godišnji budžet manji od 100 miliona dolara.

Mera finansira “nezavisne medije i civilno društvo”, kao i druge informativne aktivnosti u drugim zemljama. Globalni centar za angažovanje, koji će svakako imati značajnu ulogu u donošenju zakona, troši više od polovine budžeta na ovakve programe, a USAID, koji će takođe imati vodeću ulogu, daje prioritet stranim medijima i organizacijama civilnog društva. HR 1157 bi turbo brzinom punio ove projekte.

Osim toga, nacrt zakona ne zahteva da finansiranje od strane američke vlade za inostrane medije bude poznato onima u drugim zemljama, čime je omogućeno da će podržati prikrivene antikineske poruke, slično onome kako SAD optužuju Rusiju da sponzoriše anti-ukrajinske poruke kod uticajnih američkih medija.

Ovim potezom bi SAD zagarantovale kontinuitet borbe protiv Kine i njenog uticaja širom sveta, bez obzira na ishod predstojećih predsedničkih izbora.

O sinofobnoj tradiciji američke države i religioznom fundamentalizmu njihove propagandne prakse već smo pisali:

Zakon o isključenju Kineza

Religijski fundamentalizam zapadne propagande


  1. https://www.congress.gov/bill/118th-congress/house-bill/1157 

  2. https://responsiblestatecraft.org/china-cold-war-2669160202/