Novi skandal nemačke “Levice”: Die Linke napada propalestinske pristalice!

Novi skandal nemačke “Levice”: Die Linke napada propalestinske pristalice!
“Stojimo uz Izrael”, parola nemačkog Die Linkea

Nemačka najveća deklarativno levo usmerena partija – Die Linke – pokušala je početkom oktobra da progura podugačku rezoluciju navodno usmerenu protiv antisemitizma pod nazivom „Protiv svakog antisemitizma – branite emancipaciju i univerzalna ljudska prava!“1 Međutim, ako se tekst pažljivije pročita, lako je uočljivo da oni jasno zahtevaju bezuslovnu solidarnost sa izraelskom ekstremno desničarskom vladom, čime se stav ove partije ne razlikuje od zvaničnog stava nemačke buržoaske kapitalističke vlade koja finansira genocid u Gazi. Kao primere navodnog antisemitizma, u tekstu je ukazano na grafite na lokacijama događaja koji su organizovani u znak podrške Izraelu. Sa druge strane, u tekstu se nigde ne pominje talas policijskog nasilja nad levičarskim Jevrejima na demonstracijama u Palestini. Petra Pau, jedna od glavnih predstavnica partije, javno je osudila Jevreje da nisu dovoljno lojalni Izraelu.

Rezolucija je predložena na kongresu ove berlinske organizacije, ponajviše od strane Klausa Lederera i Elkea Brajtenbaha, bivših članova berlinskog Senata, i pomenute Petre Pau, potpredsednice Bundestaga.

Nacrt rezolucije optužuje levičare da podržavaju „eliminacioni antisemitizam“. Ovaj izraz se odnosi na genocidnu nameru nacista da likvidiraju sve ljude koje su definisali kao Jevreje. Korišćenje tog termina za označavanje demonstranata – uključujući i jevrejske demonstrante – koji izražavaju solidarnost sa Palestinom, nije samo faktički pogrešno i duboko uvredljivo, već predstavlja relativizaciju ili trivijalizaciju Holokausta. Stavljajući znak jednakosti između 7. oktobra i nacističkog genocida, nemački političari efektivno su umanjili neviđeno varvarstvo nacističkih zločina.

Nakon što je rezolucija nekoliko puta izmenjena, Lederer ju je u potpunosti povukao i sa oko 40 pristalica izleteo iz sale. Nemački Die Linke gubi izbore jedne za drugim i sumnja se da će ta stranka postojati još dugo nakon ovog skandala koji otkriva kako je stranka sama sebe uništila izdajući svaki levičarski princip i dajući do znanja da im se interesi ne razlikuju od interesa krupnog kapitala.2


  1. https://dielinke.berlin/fileadmin/user_upload/A4_-_BV_Pankow_-_Gegen_jeden_Antisemitismus_3.pdf  

  2. https://www.leftvoice.org/berlins-left-party-is-attacking-pro-palestinian-activists/