Novi prototip kineskih egzoskeleta za vojnu upotrebu

exoskeleton_demo_2Dok na filmu vojnici iz budućnosti naveliko ratuju u moćnim pokretnim oklopima, u stvarnosti naučnici vredno rade na tome da vojnici u bliskoj budućnosti dobiju egzoskelete za bojno polje. Trenutno se takvi egzoskeleti, bilo u SAD, Kini ili Evropi, osmišljavaju tako da bi služili u logisičke ili inženjerske svrhe, zbog malog dometa i kratkog života baterije (većina egzoskeleta može da radi samostalno tek nekoliko časova). Međutim, kineski proizvođači nadaju se da će moći da unaprede egzoskelete tako da mogu da služe isturenoj pešadiji na teškim terenima, na primer planinskim.

Institut 202 Kineske industrijske grupe za vojnu tehniku prikazao je svoje egzoskelete na Kineskom sajmu aeronautike u novembru 2014, demonstrirajući njhovu pokretljivost. Na prezentaciji u junu 2015. prikazani su noviteti na egzoskeletima Instituta 202, koji uključuju veću bateriju na leđima, ojačane noge i hidraulične/pneumatske pumpe na kukovima koje daju veću pokretljivost nogama. Egzoskleti omogućuju da korisnik ponese oko 50kg tereta i da se kreće 20 kilometara brzinom od 4,5 km/h (HULC, egzoskelet američke kompanije Lockheed Martin ima sličnu brzinu i izdržljivost). Na fotografijama se moglo videti da je egzoskelet dovoljno fleksibilan i za bočno kretanje na tlu, što bi značilo da omogućuje vojniku puzanje po tlu pod neprijateljskom vatrom.

Zanimljivo je da je prezentacija institute uključivala i kompjuterski generisane video zapise koji prikazuju pripadnike pešadije naoružane puškama i velikim ličnim teretom, kako se kreću planinskim predelima. Egzoskeleti bi omogućili vojnicima da ponesu velike zalihe municije, hrane i baterija, koje bi im dale bolji učinak i veću izdržljivost u zahtevnim okruženjima, a takođe bi mogli i da sa sobom nose teške mitraljeze (poput Arnolda Švarcenegera u filmu Predator) ili oklop koji pokriva celo telo (kao kod vojnika Imperije u ‘Ratovima zvezda’). Kao što su H.G. Vels i Žil Vern imali vizije ratovanja u XX veku, tako bi i ubojita kombinacija čoveka i mašine viđena u ‘Avataru’ ili ‘Ratovima zvezda’ mogla sa filmskog platna da se prenese u relnost i postane svakodnevica na bojnim poljima budućnosti.

Liked it? Take a second to support Milica Nikolić on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://www.popsci.com/updated-chinese-exoskeletons-could-one-day-go-combat

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.