1.400 naučnika kineskog porekla napustilo SAD i vratilo se u Kinu

Ti Gong

Najmanje 1.400 naučnika kineskog porekla sa sedištem u SAD promenilo je svoje radno mesto tokom prošle godine sa američkih na kineske naučne institucije, prema zajedničkom izveštaju akademika sa Harvarda, Prinstona i Tehnološkog instituta Masačusetsa.

Visoki broj naučnika kineskog porekla koji je napustio Ameriku ilustruje „jezivi efekat“ koji je rezultat politike američke vlade koja odvraća istraživanja i akademske aktivnosti naučnika kineskog porekla i sugeriše da bi američke istraživčke i naučne isntitucije mogle da pretrpe ozbiljne posledice, saopštila je grupa “Asian American Scholar Forum”.1

„Vidimo povećanje tog trenda“, rekao je Lu Ksi, profesor sociologije na Univerzitetu Prinston dok je predstavljao izveštaj na vebinaru u ponedeljak. On je dodao da Sjedinjene Države već neko vreme gube naučnike kineskog porekla, a posebno nakon “Kineske inicijative“.

Kineska inicijativa, koju je 2018. godine pokrenula administracija bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, imala je za cilj da se bori protiv potencijalne kineske krađe tehnoloških tajni i intelektualne svojine pošto se konkurencija između dve zemlje pojačavala.

„Naša studija otkriva široko rasprostranjen strah među naučnicima kineskog porekla koji rade u SAD. Ako se ovaj strah ne ublaži, postoje značajni rizici od nedovoljnog iskorišćenja naučnih talenata, kao i gubitka naučnika poreklom iz Kine i drugih zemalja“, izjavili su su Ksi i četvorica negovih kolega autora sa tri američka univerziteta.

Broj naučnika povratnika u Kinu je  porastao 21,7 posto u odnosu na prethodnu godinu, što je npr više nego dvostruko veći broj u poređenju sa 2011.

Prošlogodišnja anketa koju su sproveli istraživači sa Univerziteta u Arizoni i Komiteta 100, nestranačke organizacije istaknutih Amerikanaca Kineza, otkrila je da 40 odsto naučnika koji su etnički Kinezi razmišlja o odlasku iz SAD zbog straha od nadzora američke vlade.

Slični rezultati su zabeleženi i u izveštaju AASF-a, koji je anketirao 1.300 „naučnika kineskog porekla“ zaposlenih na američkim univerzitetima na stalnim ili stalnim pozicijama između prošlog decembra i marta ove godine. Izveštaj je otkrio da je 61 odsto naučnika, posebno mladih istraživača, osećalo pritisak da napusti SAD, a 65 odsto je izrazilo zabrinutost zbog svoje saradnje sa Kinom. Oko 45 odsto ispitanika reklo je da izbegavaju da se prijave za američke savezne grantove.

“Kineska inicijativa” je formulisana kao deo odgovora Trampove administracije na Pekinški plan hiljadu talenata, koji je uspostavljen 2008. da privuče talente kineskog porekla koji žive i rade u inostranstvu kao deo strategije kineske vlade za podizanje tehnološkog nivoa u zemlji.

Bilo je 77 slučajeva i više od 150 optuženih procesuirano u okviru Kineske inicijative tokom tri godine, prema analizi MIT Technologi Reviev iz decembra 2021.

FBI je u januaru saopštio da je oko 2.000 istraga usredsređeno na kinesku vladu koja je navodno krala informacije i tehnologiju, ali nije precizirao koliko ih je bilo u okviru Kineske inicijative.2

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.thestar.com.my/aseanplus/aseanplus-news/2022/10/22/at-least-1400-us-based-ethnic-chinese-scientists-exited-american-institutions-for-mainland-china-study-reveals  

  2. https://www.scmp.com/news/china/article/3196554/least-1400-us-based-ethnic-chinese-scientists-exited-american-institutions-mainland-study?fbclid=IwAR3MPLLiQc8Ype-8TA-7gWsO8-A3Mha_f2n_bnPRkeP6gLcNsSOlSTWbaTg  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.