Kina razvija revolucionarnu železničku tehnologiju

VCG

Poznato je da je Kina svetski lider kada su u pitanju brzi vozovi, najnaprednija železnička mreža i maglev tehnologija. Pored najrazvijenije mreže pruga za brze vozove i držanja rekorda za najbrže vozove sa maglev tehnologijom, u Kini se otišlo i dalje u razvoju železnice i brzih vozova.

U južnokineskom okrugu Ksinguo, provinciji Đangsi pokrenut je prvi projekat na svetu za stvaranje voza sa magnetnim jastukom kome uopšte nije potrebna energija da bi lebdeo u vazduhu. Eksperimentala Gondola na monošini se kreće železničkom mrežom na visini od 10 metara, brzinom do 80 km/h.

Podiznu silu voza obezbeđuju trajni magneti u suspenziji i u monošini, što rešenje čini mnogo ekonomičnijim u poređenju sa drugim vidovima transporta na električni pogon.

Pored niske potrošnje energije, i cena izgradnje veoma niska i jedva dostiže 10% cene izgradnje metroa.

Takve monošine sa trajnim magnetom obećavaju da će postati najsavremeniji javni prevoz u rastućim kineskim megagradima. U budućnosti mogu povećati brzinu putovanja na 120 km/h ili više.1

Kineski naučnici su morali da reše dva ozbiljna problema da bi uspešno sproveli projekat. Prvo, problem degradacije trajnih magneta, a drugo, problem upravljivosti klizanja vozila bez struje.

Problem degradacije je rešen razvojem magneta koji sadrže elemente retkih zemalja – Dodavanje neodimijuma konvencionalnim trajnim magnetima smanjuje stopu magnetne degradacije na 5% za sto godina. Kina je i dalje lider u obradi elemenata retkih zemalja i ima sposobnost da stvori magnete za stotine ili hiljade kilometara šina pasivnog magnetnog vešanja.

Uspešno je rešen i problem upravljivosti, za šta moramo da zahvalimo savremenoj elektronici i nauci o materijalima – pogonskim vozom upravlja isključivo veštačka inteligencija.

Tehnologija je pogodna za konvencionalna okruženja, uključujući urbana područja, komercijalne okruge i gradove, a može da funkcioniše i u izazovnijim okruženjima kao što su obale jezera, obale, regioni smrznutog tla ili pustinje, navodi China Media Group.2

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.scmp.com/news/china/science/article/3188370/chinese-scientists-say-maglev-sky-train-floats-without-power  

  2. https://www.globaltimes.cn/page/202208/1272547.shtml  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.