Komunističkim partijama u Ukrajini zabranjen izlazak na izbore


Ukrajinski ministar pravde Pavel Petrenko je potpisao dekret o zabrani svim komunističkim partijama da učestvuju na izborima u toj zemlji.

“Znate, mislim da je danas dan istorijske pravde. Danas je ministar potpisao odluku da u skladu sa zakonima usvojenim od strane Gornjeg doma parlamenta, komunističke partije gube pravo da učestvuju u političkim i izbornim procesima”, rekao je sekretar saveta za ukrajinsku nacionalnu bezbednost Aleksandar Turčinov.

Ovo je nastavak politike “dekomunizacije” nakon zakona koji je potpisao predsednik Ukrajine Petar Porošenko 15. maja.

Taj zakon obuhvata zabranu sovjetskih simbola, kao i osudu komunističkih režima.

Zvaničnici komunističkih organizacija su osudili zakon, rekavši da predstavlja “gaženje demokratskih normi i evropskih vrednosti i stavova”, što je u najmanju ruku čudna izjava ako uzmemo u obzir šta zapravo predstavljaju evropske vrednosti i stavovi.

“Ovo je politička korupcija i politički nemoral … pokušaj da se uspostavi politička diktatura”, rekao je Pjotr Simonenko, vođa komunističke partije.

Rusko Ministarstvo inostranih poslova takođe je osudilo zakon, ističući svoju “zabrinutost” zbog “okršaja sa herojskom prošlošću Ukrajine, koji sprovode snage na vlasti.”

Dodali su i da je ukrajinska vlada zapravo usvojila zakone koji ograničavaju “slobodu misli, savesti, i stavova.”

Liked it? Take a second to support Ana Ružić on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.