Sirijski Kurdi: Amerika će nam stvoriti državu

Razgovori o integraciji vojnih snaga sirijskih i iračkih Kurda. Foto: Kurdistan Post

 
Prema pisanju kurdskog medija Ekurd Dejli, zvanični izvori iz Irbila i Kobanija izjavili su za taj list da će uskoro uslediti koraci “na putu uspostavljanja kurdskog entiteta u severnoj Siriji”.

Sirijski Kurdi, navodno, veruju da će pomoć SAD neminovno dovesti i do kurdskog suvereniteta. Amerikanci takođe smatraju da je ovo moguća opcija, ali isključivo pod uslovom lojalnosti Masuda Barzanija i vođe PYD-a – Saliha Muslima, i aktivnog učešća u borbi protiv Sirijske Armije i Islamske Države.

Krajem septembra, Salih Muslim – predsednik stranke Demokratske Unije (PYD), izjavio je na konferenciji za novinare u Kobaniju da ne postoje prepreke za saradnju između vojnog krila ove partije – YPG-a, i Pešmergi iz iračkog Kurdistana.

To je saopšteno posle sastanka Muslima i Barzanija, gde je diskutovano o neophodnosti uske političke i vojne koordinacije između iračkih i sirijskih Kurda.

Prema izveštaju lokalnih medija, ovaj sastanak između dvojice lidera i diskusija o predstojećoj integraciji, održani su u prisustvu američke vojske i diplomata.

Poznato je da su SAD već duže vreme uključeni u rešenje pitanja iračkih Kurda, a nakon uspešne vojne obuku Pešmergi, američke Specijalne Jedinice sada aktivno rade na obuci sirijskih YPG boraca, kako bi ih koristili u borbi protiv snaga Bašara al-Asada i Islamske Države, a obuka se vrši u vojnim kampovima iračkog Kurdistana, piše Ekurd Dejli.

Nedavno je Stejt Department odbio da, na turski zahtev, proglasi YPG snage teroristima.

 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.