Kolateralna šteta: U američkom bombardovanju poginulo devet članova NVO “Lekari bez granica”

9-dead-after-us-airstrike-hits-doctors-without-borders-hospital-in-afghanistan-body-image-1443882522U subotu, u 2:10 nakon ponoći, ratno vazduhoplovstvo SAD-a je bombardovalo grad Kunduz u Avganistanu sa ciljem da iz njega istera Talibane koji su osvojili ovaj grad prošlog ponedeljka. U bombardovanju koje je trajalo 30 minuta ubijeno je devet članova međunarodne humanitarne organizacije Doktori bez granica.

U trenutku bombardovanja, u bolnici koje su pogodile bombe, nalazilo se 105 pacijenata i preko 80 međunarodnog i avganistanskog osoblja. Takođe su oštećena operacione sale, sale za hitne slučajeve i drugi delovi bolničkog kompleksa. Prema podacima Ministarstva zdravlja ove zemlje, život je izgubilo 37 osoba, 24 od kojih su osoblje bolnice. Ove brojke još nisu konačne.

Zabihulah Mudžahid, glasnogovornik Talibana je izjavio da u bolnici nije bilo talibanskih boraca u trenutku bombardovanja i ujedno je optužio avganistansku obaveštajnu službu da je dala namerno dala pogrešnu informaciju.

Američka ambasada u Kabulu je saopštila svojim građanima da hitno napuste to područje.

Izvršni direktor Doktora bez granica je saopštio da je odmah po početku bombardovanja pozvao predstavnike vlasti SAD-a i zatražio da se bombardovanje odmah obustavi, ali uprkos tome, ono je nastavljeno.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.