Sirijski Kurdi: Amerika će nam stvoriti državu

Razgovori o integraciji vojnih snaga sirijskih i iračkih Kurda. Foto: Kurdistan Post

 
Prema pisanju kurdskog medija Ekurd Dejli, zvanični izvori iz Irbila i Kobanija izjavili su za taj list da će uskoro uslediti koraci “na putu uspostavljanja kurdskog entiteta u severnoj Siriji”.

Sirijski Kurdi, navodno, veruju da će pomoć SAD neminovno dovesti i do kurdskog suvereniteta. Amerikanci takođe smatraju da je ovo moguća opcija, ali isključivo pod uslovom lojalnosti Masuda Barzanija i vođe PYD-a – Saliha Muslima, i aktivnog učešća u borbi protiv Sirijske Armije i Islamske Države.

Krajem septembra, Salih Muslim – predsednik stranke Demokratske Unije (PYD), izjavio je na konferenciji za novinare u Kobaniju da ne postoje prepreke za saradnju između vojnog krila ove partije – YPG-a, i Pešmergi iz iračkog Kurdistana.

To je saopšteno posle sastanka Muslima i Barzanija, gde je diskutovano o neophodnosti uske političke i vojne koordinacije između iračkih i sirijskih Kurda.

Prema izveštaju lokalnih medija, ovaj sastanak između dvojice lidera i diskusija o predstojećoj integraciji, održani su u prisustvu američke vojske i diplomata.

Poznato je da su SAD već duže vreme uključeni u rešenje pitanja iračkih Kurda, a nakon uspešne vojne obuku Pešmergi, američke Specijalne Jedinice sada aktivno rade na obuci sirijskih YPG boraca, kako bi ih koristili u borbi protiv snaga Bašara al-Asada i Islamske Države, a obuka se vrši u vojnim kampovima iračkog Kurdistana, piše Ekurd Dejli.

Nedavno je Stejt Department odbio da, na turski zahtev, proglasi YPG snage teroristima.

 

Liked it? Take a second to support Nikola Marković on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.