Narodni kooperativi

11145098_396694473860570_2810543337700889101_nSvega nekoliko meseci nakon otvaranja narodne samoposluge u istanbulskom kvartu Kučukarmutlu, iznikla je nova organizacija koja ima za cilj zaštitu sitnih sopstvenika od krupnog kapitala – Narodni kooperativi.

Zanatlije, ulični prodavci i  sitni trgovci nalaze se u istoj situaciji kao i obični radnici, a uz to snose i dodatne troškove poput bankovnih kredita i visokih kamata, te pritisak monopola koji ako ih ne uguši onda ih dodatno izrabljuje. Ova situacija se dodatno pogoršava u revolucionarnim kvartovima u kojima sitni sopstvenici staju rame uz rame sa komšijama u otporu državnoj represiji zbog čega trpe posledice. Nacionalne organizacije sitnih sopstvenika ne pružaju nikakvu zaštitu svojim članovima, a u praksi se svode na organizacije putem kojih monopoli održavaju kontrolu i dominaciju.

Poučeni iskustvom, zanatlije i sitni trgovci veoma politizovanog kvarta Kučukarmutlu, osnovali su Narodne kooperative sa ciljem da se uklone osnovni problemi ove zajednice putem organizacije i međusobne podrške. Ciljevi ove organizacije su: sprečavanje da krupni kapital proguta male porodične firme, zanatske radnje i sitne trgovce; sprečavanje bankrotstva putem stvaranja zajedničkih kasa solidarnosti; udruživanjem snaga za rešavanje zajedničkih problema i stvaranje solidarnosti; obezbeđivanje jeftinih potrepština za narod.

Narodna samoposluga je jedan od projekata vezanih za ovu inicijativu.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: https://www.facebook.com/Halkın-Esnafları-396315347231816

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.