Evropski neoliberalizam i radnici–ugovori na 8 minuta

boys-working-in-a-door-lock-factoryEkonomska kriza je odlično poslužila krupnim španskim preduzetnicima da izvrše pritisak i zatraže niz zakonskih reformi na račun radnika. Rezultat reformi se ogleda u činjenici da je preko 90% novih ugovora sklopljeno na ograničeno vreme, a u nekim slučajevima na svega 8 minuta!

Sindikat Radničke komisije (špa. CCOO, Comisiones Obreras) je zabeležio slučajeve radnika koji rade 8 minuta u jednoj banci, potom 3 sata u drugoj, a onda 3 sata u administraciji trećeg preduzeća i tako konačno sastave jedan radni dan.

Drastično povećanje ugovora na ograničeno radno vreme nije ni malo olakšalo tešku situaciju radnika, niti je rešilo problem nezaposlenosti. Sa druge strane, preduzetnicima predstavlja značajnu uštedu, a vladi pruža statistiku kojom može da maže oči narodu uveravajući ga u napredak zahvaljujući neoliberalnim reformama po meri kapitala.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: https://es.finance.yahoo.com/blogs/finlaotracaradelamoneda/legal-en-espa%C3%B1a-pero-un-abuso-sonrojante-200312045.html

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.