Oružani sukob u istanbulskom kvartu Kučuk Armutlu

Samo dan nakon bombaškog napada u turističkom centru Istanbula, država je počela da sprovodi antiterorističke akcije širom zemlje. Taj potez ne bi bio iznenađujući da operacije nisu uperene protiv onih koji nemaju nikakve veze, kako sa bombaškim napadom, tako i sa organizacijom koja se sumnjiči za napad.

Turski predstavnici vlasti ne gube priliku da naglase da za njih nema razlike između terorističkih organizacija i da borbu vode protiv svih podjednako. Pod ovim izgovorom izvršena je racija na istanbulski kvart Kučuk Armutlu–siromašni kvart u kojem revolucionari imaju uporište i veliku podršku.

U jednoj od sličnih racija na Kučuk Armutlu, policija je ubila Dilek Doan ispalivši joj metak u grudi. Počinilac je poznat, ali niti država niti tužilaštvo ne reaguju. Iz tog razloga, njen brat zajedno sa komšijama i aktivistima koji se solidarišu, podigli su šator u kvartu u kojem sprovode štrajk glađu tražeći pravdu.

Štrajkački šator je policija srušila prošle nedelje, a sličan napad je pokušala da izvrši i juče. Budući da su policijski napadi učestali u protekle dve nedelje, jučerašnji napad je naišao na oružani otpor militanata pri čemu je otvorena vatra na policijsku stanicu, a potom je zasuta molotovljevim koktelima.

Policijsku intervenciju je pratio tim za specijalne operacije. Došlo je do sukoba između militanata i policije, a jedna osoba je povređena našavši se u unkrsnoj paljbi. Zatvorivši sve prilaze kvartu, policija nije dozvolila ambulantnim kolima da evakuiše povređene.

Nakon sukoba, policija se povukla iz kvarta.

U saopštenju Narodnog fronta, legalne organizacije koja vrši politički rad u kvartu, navodi se da cenu terorističkih napada ne plaća ni turska država niti Erdoan. Bombaški napadi nisu usmereni niti na turske snage bezbednosti, niti  na „neprijatelje naroda”, kako navode, već isključivo na civile.1

Istovremeno, policija je napala i Kancelariju narodnih advokata i udruženje Narodnih inženjera i arhitekata. Jedna osoba je uhapšena tom prilikom.

Naoružana milicija trenutno patrolira kvartom.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.facebook.com/devrimhaberleri/posts/628202030651259 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.