Nestle na sudu zbog promovisanja robovskog rada dece u Obali Slonovače

Chuao_003Vrhovni sud SAD je prošlog ponedeljka odbio zajednički predlog Nestlea i druge dve međunarodne kompanije da odbaci tužbu koja ove kompanije tereti za širenje maloletničkog robovskog rada u Obali Slonovače, prenosi Evropa pres.

Na taj način, Vrhovni sud potvrđuje odluku Apelacionog suda San Franciska iz 2014. godine, koji je odbio da poništi tužbu koju su podnele bivše žrtve maloletničkog ropstva. Žrtve, građani Malija, tvrde da su ove međunarodne kompanije podsticale i učestvovale u kršenju ljudskih prava kupujući kakao iz Obale Slonovače. Prema njihovim navodima, uprkos saznanju da se kakao dobija robovskim radom maloletnika, ove kompanije su ponudile tehničku i finansijsku podršku lokalnim farmerima da bi se garantovale niske cene ovog sastojka.

Da bi izbegle tužbu, severnoameričke kompanije koje se nalaze u sličnoj situaciji, pozivaju se na presudu Vrhovnog suda SAD iz 2013. godine koja otežava tužbe protiv američkih preduzeća za slučajeve zloupotrebe van granica te zemlje. Tako je u slučaju Kiobel protiv Rojal Dač petroleum (eng. Royal Dutch Petroleum), Sud jednoglasno odbio tužbu dvanaestorice građana Nigerije koji su optužili ovu britansko-nemačku kompaniju za promovisanje mučenja i ubistava u njihovoj zemlji. U odluci Suda stoji da se zakon na koji se Nigerijci pozivaju – Statut prestupa protiv stranaca iz 1789 – može primeniti samo na njegovo kršenje na teritoriji SAD.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://www.infolibre.es/noticias/mundo/2016/01/11/nestle_enfrenta_una_demanda_por_promover_esclavitud_infantil_costa_marfil_43222_1022.html

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.