Da li je Dojče bank pred kolapsom?

imagen-activa-690x422Dojče bank (nem. Deutsche Bank), najveća nemačka banka, protagonista kolapsa evropskog tržišta, po prvi put od 2011. godine javno je morala da istupi i da smiri javnost tvrdeći da je u „punoj snazi” i da će vratiti dugovanja. Ovaj potez je usledio nakon što su akcije ove banke pale na najniži nivo od 1984. godine, što je dovelo do pojave glasina o insolventnosti.

Akcije koje su krajem 2015. vredele 22.53 evra, samo mesec dana kasnije pale su na 13.82 evra. Ovaj pad vrednosti od gotovo 40% naveo je mnoge da Dojče bank porede sa Leman braders (eng. Lehman Brothers) i da će Evrozona doživeti najveći košmar koji će se izleći iz srca Nemačke.

Po mišljenju Simona Adamsona, analitičara Kreditsajtsa (eng. CreditSights), glasine o prestanku isplate dugovanja nemaju osnovu za ovu godinu, ali je izrazio brigu da bi možda imali problema sa isplatom tokom 2017.

„Iako smo sigurni za bonove za 2016, nismo uvereni i za isplate bonova za 2017”, rekao je Adamson i dodao da će Dojče bank učiniti sve što je u njenoj moći da ih isplati jer će morati da izdaje ovakve obveznice i u budućnosti. ((http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-02-08/deutsche-bank-s-woes-threaten-coco-coupons-creditsights-says)

Mihael Hinseler, agent pri Asenagon aset menadžment (eng. Assenagon Asset Management), smatra da „ima mnogo razloga da se kritikuje Dojče bank, ali ideja o prestanku isplaćivanja bonova nije realna”.

Dojče bank u saopštenju tvrdi da ima kapacitet za isplatu oko milijardu evra za 2016, što je dovoljno da pokrije 350 miliona evra dugovanja čiji rok za isplati ističe u aprilu. Za 2017. raspolaže sa 4,3 milijarde evra zahvaljujući prodaji 19,99% svojih akcija kineskoj banci Hua Sia bank (u vrednosti od oko 1,6 milijardi evra). Takođe ističe u poslednjoj stavci da ima rezerve u vrednosti od 1,9 milijardi evra, koje bi mogla da upotrebi kao kompenzaciju za buduće gubitke.

Liked it? Take a second to support Nataša Davidović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: https://diario-octubre.com/?p=39852

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.