NATO: Kurdi su deo sirijskog sukoba, moraju biti i deo rešenja

Foto: YouTube

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da su Kurdi sastavni deo sirijskog sukoba, i zato je od ključnog značaja da učestvuju u njegovom rešenju. „Kurdi su deo sukoba u Siriji, ali i u Iraku, i zato oni treba da budu deo rešenja, jer svi učesnici treba da doprinesu mirnom i sporazumnom rešenju sirijskog sukoba“, rekao je novinarima Stoltenberg, a prenosi Ekurd Daily.

Iako glavna uzdanica međunarodne koalicije, najveća kurdska partija sirijskog Kurdistana – PYD, nije pozvana na samit o političkom rešenju sirijske krize u Ženevi koji je počeo 29. januara, a kasnije je odložen do 25. februara.

Iako su samo nekoliko dana pred početak pregovora u Ženevi kurdske milicije YPG, u dogovoru sa SAD, prepustile vojni aerodrom Rmeilan američkoj vojsci1 i time obezbedile imperijalistima uspostavljanje prve vojne baze na sirijskom tlu, poziv na samit nije usledio usled protivljenja Turske.

Međutim, ovih dana smo svedoci verbalnog konflikta Vašingtona i Ankare, i kategoričkog odbijanja Stejt departmenta da svrsta kurdski YPG na listu terorističkih organizacija2, kao i otvaranja diplomatske misije Rožave u Moskvi3, pa je glavno pitanje o kojem se debatuje, da li je posredi kompenzacija za izostanak kurdske delegacije sa pregovora, ili naznaka da će, na insistiranje Moskve i Vašingtona, Kurdi ipak biti pozvani na nastavak dijaloga krajem ovog meseca.

Sirijski Kurdi su uspostavili tri autonomne zone, ili „kantona“, 2013. godine, i kurdsku vladu širom sirijskog Kurdistana (Zapadni Kurdistan).

Prošlog meseca ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov je upozorio da razgovori „ne mogu da daju značajne rezultate“ ako se iz njih isključi kurdski PYD.

 

Liked it? Take a second to support Petar Končar on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  http://www.aljazeera.com/news/2016/01/takes-control-rmeilan-airfield-syria-160119141331681.html  

  2. http://www.hurriyetdailynews.com/pyd-not-a-terrorist-organization-us-repeats.aspx?pageID=238&nid=94925&NewsCatID=358  

  3. http://www.princip.info/2016/02/11/diplomatska-misija-rozave-otvorena-u-moskvi/?utm_content=buffera4069&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer#  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.