Svaki rat je brat i manje perfidna pljačka

Globalni gospodari guraju svog odlazećeg nobelovca u još oštriju polarizaciju odnosa u svetu i mogući rat sa Rusijom, što ubrzava kretanje prema opštoj kataklizmi i pustošenju sveta. Suočeni sa strahom od gubitka apsolutne i bezobzirne dominacije u svetu, sa gubitkom političke kontrole nad nacionalnim elitama, sa mogućim gubitkom kontrole nad federalnim rezervama, sa uspostavljanjem novih ekonomskih i vojnih centara uticaja, sa gubitkom potpune kontrole nad OUN… očajnički pokušavaju da obezbede trajanje epohe kapitalističkog nasilja i pljačke širom sveta, po cenu izazivanja opšteg rata. Gledali smo kako su prolazili oni koji su se otrgli ovim kontrolama, od Čaušeskua do Gadafija.

Ovako ustrojen svet, gde najveći deo čovečanstva radi i stvara za malobrojne globalne gospodare, njihove menadžere i finansijske eksperte, doživljava svoju istorijsku prekretnicu i sve izvesniji kolaps. Pravljenje “pobunjenika”, “otporaša”, terorističkih i drugih formi nasilja nad neposlušnima, postaje nedovoljno delotvorno za funkcionisanje sistema dominacije i podređenosti. Bankari su svoje pljačkaške poduhvate uradili, pa posežu za vojskom kao, reklo bi se, jedinim preostalim instrumentom za nastavak kolonizacije i manje sofisticirane oblike nasilja i otimanja. A tu i bankari zauzimaju iznova svoju posebnu i nezaobilaznu ulogu, viđenu u kreditiranju aktera Drugog svetskog rata.

NATO od 2014. godine intenzivno gomila trupe na istoku Evrope u neposrednoj blizini granice sa Rusijom. Poslednji vojni kontingent dopremljen je tokom minulog vikenda. SAD su za samo nekoliko dana u Nemačku dopremile 87 tenkova “Abrams”, 20 komada samohodne artiljerije, 136 borbenih vozila “Bradley”, stotine logističkih kamiona, transportera i “Hummera”, kao i 4.000 vojnika. Sva oprema i vojnici se raspoređuju po Estoniji, Letoniji, Litvaniji, Poljskoj, Bugarskoj i Rumuniji.

S druge strane, Rusi dodatno ojačavaju svoje zapadne granice gde je dopremljeno 1.500 transportera i borbenih vozila, uz pojačavanje vazduhoplovnih snaga helikopterima “Mi-28″ i “Mi-35″,  avionima “Su-35″ i nebrojenim dronovima koji lete na visini do 6,5 kilometara, kako pišu ruski mediji. Tamo je već 340.000 vojnika, a pretpostavlja se da će Rusija poslati i rasporediti još desetine hiljada pripadnika svoje armije.

Odgovor na pitanje – kuda ide ovaj svet, ne treba tražiti u nebeskom rasporedu zvezda, već u ulozi vlasnika multinacionalnih banaka, stagnaciji, dugovima i rasporedu vojnih snaga. Verujem da je nužan i moguć jedan drugačiji svet, svet ukidanja kapitalističkog egoizma, straha i nasilja. Kapitalističko klatno je otišlo predaleko i već se nalazi u opasnoj zoni fašizma.

 

Autor: Ratko Krsmanović

 

Liked it? Take a second to support Petar Končar on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.