Reč koju mediji ne koriste kada govore o ubici iz Čarlstona

Terorizam. Malo je reči koje tako dobro opisuju ono što se dogodilo.

U sredu oko 9 časova ujutru, belac je otvorio vatru tokom proučavanja Biblije u tradicionalno crnoj Afričkoj metodističkoj episkopalnoj crkvi Emanuel u Čarlstonu u Južnoj Karolini.

Njujork Tajms je izvestio da je osam osoba stradalo na licu mesta, dok je deveta osoba preminula nešto kasnije u obližnjoj bolnici. Ubica, identifikovan kao 21-godišnji Dilan Storm Ruf, uhapšen je u četvrtak ujutru.

Kako je javio WSOCTV, jedna od tri osobe koje su preživele napad je petogodišnja devojčica koja se pravila mrtva da bi izbegla da bude upucana. CNN izveštava da je Ruf rekao drugoj preživeloj osobi da “nju ostavlja u životu da bi rekla ljudima šta se dogodilo.”

Termin koji su zvaničnici naširoko koristili da bi opisali incident je ‘zločin iz mržnje’, dok je Foks Njuz, očekivano okarakterisao zločin kao uperen protiv hrišćana a ne protiv crnaca.

Međutim, izjava ubice jednom od preživelih – “Silujete naše žene, preuzimate našu zemlju i treba da odete”, odnosi se na odavno poznati strah belih Amerikanaca od toga da ih crnci ugrožavaju, dok duga istorija napada belih rasista na crnačke crkve u SAD ovom događaju jasno pridodaje zaveštanje rasnog terora.

Ako ipak zanemarimo izraz “preuzimate našu zemlju”, koji deluje sumanuto kada takav narativ koriste potomci onih koji su tu zemlju oduzeli od domorodačkog stanovništva, dodajmo da je do pre samo malo više od pola veka, praksa linča crnog stanovništva u SAD bila uobičajena, a odgovorni za takve zločine neretko bi prošli nekažnjeno.

Ipak, i danas se okleva sa upotrebom izraza ‘terorizam’. U savremenom zapadnjačkom govoru, ovaj termin se prevashodno koristi da opiše zločinačke akte koje su počinili muslimani. Izraz je korišćen kada su mediji izveštavali o masakru u redakciji nedeljnika Šarli Ebdo u Parizu ili o napadu zbog karikatura o proroku Muhamedu, u Garlandu, Teksas, koji se zbio prošlog meseca. Ali kada 21-godišnji belac otvori vatru u prostoriji ispunjenoj crnim vernicima, etiketa terorizma ne kači se tako lako od strane javnosti i medija.

Moguće je da tom terminu treba vratiti pravo značenje. Jer, da ne bude zabune: nasilje koje je počinjeno protiv crnih ljudi u SAD, koje uključuje ropstvo i sve ono što se zbivalo nakon toga, čini dugotrajni i poltički motivisani akt terora. Masovno nasilje, napadi vatrenim oružjem, napadi bombama i linčovanje, korišćeni su da se ospori crnim ljudima glasačko pravo, sloboda kretanja, pohađanje škola, vođenje poslova i uopšteno gledano egzistiranje u ovoj zemlji kroz vekove. Kao što su i tradicionalni centri crnačkog duhovnog i političkog života – bogomolje – bili česta meta napada.

Zato kada se dogodi incident poput masakra u Čarlstonu – u crkvi kojoj je jedan od osnivača bio vođa pobune protiv ropstva Denmark Vesi, obeležja američkog terorizma postaju ne samo primetna, već neporeciva. Terorizam je terorizam, bez obzira na počinitelja.

Ako se ono što se dogodilo u Čarlstonu ne uklapa u definiciju terorizma, nejasno je šta se uklapa.

Liked it? Take a second to support Milica Nikolić on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.