Obamin savetnik za ekonomske reforme Podemosa

Life_Science_Laboratory_UMass_5Španska „radikalna” levica Podemos, pozvala je Obaminog savetnika, ekonomistu Roberta Polina da im pomogne u izradi detaljnih predloga za energetsku reformu koju planiraju da uključe u svoj program pred izbore u novembru.

Polinov plan predlaže ulaganje 1,5% BDP-a tokom perioda od 20 godina. To bi iznosilo 25 milijardi evra godišnje od kojih bi u privatni sektor otišao najveći komad, tj. 21 milijarda. Prema njegovoj proceni to ne bi bio veliki gubitak ako se uzme u obzir povratak investicije. Takođe objašnjava da bi nova energetska politika povećala efikasnost novogradnje zbog čega bi troškovi održavanja novih zgrada bili manji, te bi bili i manji teret za poreske obveznike.

Podemos tvrdi da bi ovaj plan mogao da otvori i do 320,000 radnih mesta, ali ne ulazi u detalj kakva su radna mesta u pitanju niti njihov „kvalitet” (budući da su u Španiji privremeni ugovori na sat postali običaj onda je jasno o kakvom se kvalitetu radi).

No, ovaj plan predviđa i povećanje poreza na živtnu sredinu koji bi zapravo služio da se ova reforma finansira. Ovo bi uključilo povećanje poreza na gorivo između ostalog.

Kako bilo, ni Obamin ekonomista niti Podemos pominju ukidanje poreza na Sunce.

Koliko radikalna može da bude levica koja angažuje ekonomske savetnike najagresivnije imperijalističke zemlje dovoljno govori ekonomski model koji očito dodatno jača privatni sektor umesto javnog.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: „Podemos propone un plan para cambiar el modelo energético que crearía 320.000 empleos”, http://www.nuevatribuna.es/articulo/politica/podemos-invita-asesor-obama-y-onu-presentar-plan-regeneracion-economica/20150621124529117365.html

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.