Džek Ma se ne pojavljuje u javnosti. Zašto?

VISUAL CHINA GROUP/GETTY IMAGES

Kako javljaju zapadni mediji, kineski milijarder Džek Ma je nestao. O tome da ga u javnosti nema već dva meseca, možete između ostalog pročitati ovde, ovde, ovde, ovde, ovde, ovde, ovde, ovde, ovde, ovde, ovde, ovde, ovde i ovde.

Navodno, vlasnik najveće fintek kompanije na svetu, Ant Group, nestao je nakon što je 24. oktobra u Šangaju kritikovao “prevaziđeni nadzor” finansijske regulacije koji guši inovacije.1 Trenutni narativ zapadnih medija zastupa tezu da je Ma ovim govorom “razljutio” Komunističku partiju Kine, koja mu se osvetila tako što je Ant Group stavila pod strogi nadzor i naložila razdvajanje poslovanja ovog preduzeća. O tome zašto ova teza nije tačna pisali smo ovde.

Pored činjenice da tretman Ant Group ne predstavlja čin odmazde, niti lične osvete (te stoga ne postoji nikakav interes KKP da Džek Ma nestane, čak suprotno – to im nikako ne ide u korist, niti Kina išta može da dobije uklanjanjem prominentnih biznismena), ono što je indikativno u stranom izveštavanju je okolnost da su najveći svetski mediji preneli vest o misterioznom nestanku ovog milijardera – a da se pre toga redom čak nisu potrudili ni da ga kontaktiraju kako bi proverili da li je zapravo nestao, ili ne želi da se pojavljuje u javnosti.

Prema svemu što sada znamo, Džek Ma se nakon finansijskog potresa jednostavno ne oglašava u javnosti. Ne postoji nijedan dokaz da je “nestao”, ali postoje bar 3 dobra razloga da se njegovo neoglašavanje tumači kao opskuran nestanak, a ne kao povlačenje iz javnog fokusa u turbulentnom periodu:

  1. Postoji jak interes zapada da putem anti-kineske propagande predstavi ovu državu kao crnu rupu slobode, mesto gde čak i najviđeniji građani nestaju bez traga, gde se “uspeh ne prašta” i gde niko ne mari za ljudska prava;
  2. Postoji velika mogućnost manipulacije cenama akcija Ant Group putem medijske histerije, pa su tako cene akcija naglo skočile kada su, nakon talasa vesti o nestanku, mediji javili da Ma ipak nije nestao, što možete videti ovde, ovde i ovde;
  3. Postoji interes samog Džeka Ma da se ne pojavljuje u javnosti i time potpiruje priče o sopstvenom nestanku, radi vršenja indirektnog pritiska na vlast NRK u vezi sa njegovim poslovanjem.

 

Liked it? Take a second to support Ana Ružić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://fortune.com/2020/11/07/jack-ma-ant-ipo-suspended-china/ 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.