Bivši funkcioner Komunističke partije Kine javno osuđen zbog korupcije i promocije kriptovaluta 

Photo: Handout 

Nekada visokorangirani funkcioner KPK Ji Sijao javno se izvinio svim građanima Fudžoua zbog davanja nezakonite podrške industriji kriptovaluta. Njegovo izvinjenje prikazano je u specijalnoj emisiji kineske nacionalne televizije CCTV koja se bavi borbom protiv korupcije . 

Ji je u više navrata primio mito od vlasnika firmi za rudarenje kriptovaluta a za uzvrat im je omogućio da prekrše niz zakona koji regulišu ovo osetljivu privrednu granu. 

Nakon što je u maju 2021. KPK zabranila rudarenje kriptovaluta na teritoriji Kine ova zemlja je od jednog od najvećih centara kriptovalutne industrije postala jedna od retkih u kojoj se ogromne količine struje ne troše za stvaranje spekulativnih tokena i „valuta“. 

Stav kineskih vlasti pokazao se opravdanim jer je nakon par godina vrtoglavog rasta kriptovaluta u 2022.došlo do pucanja mehura u ovoj industiji i naglog pada vrednosti svih valuta. Bankrot menjačnice FTX pogodio je na desetine hiljada građana Kine koji su činili 8% svih klijenata ove kompanije  

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.