Ši Đinping: demokratija je tu da reši pitanja do kojih je narodu stvarno stalo

Xinhua

Kineski predsednik Ši Đinping podvukao je tokom obraćanja na centralnoj konferenciji o radu vezanoj za narodne kongrese, koja je održana od srede do četvrtka u Pekingu, značaj sistema narodnog kongresa i kontinuirano unapređivanje demokratije naroda tokom celog procesa.1

Sistem narodnog kongresa pružio je važnu institucionalnu garanciju kineskom narodu, na čelu sa kineskom komunističkom partijom, da stvori čuda brzog ekonomskog rasta i dugoročne socijalne stabilnosti u proteklih 60 godina, posebno tokom četiri decenije reformi i otvaranja, rekao je predsednik Ši.

On je ocenio da je sistem narodnih kongresa velika tvorevina u istoriji političkih sistema, te da je od velikog značaja u političkoj istoriji, kako Kine, tako i sveta.

Od 18. nacionalnog kongresa KPK 2012. godine, Centralni komitet KPK je nastavio da inovira teorije i praksu sistema narodnih kongresa, rekao je predsednik Kine.

On je takođe dodao da i istorija i realnost pokazuju da će zemlja biti stabilna ako ima stabilan sistem, a zemlja će biti jaka ako ima zdravorazumski sistem.

Naglasio je napore da se u potpunosti sprovede Ustav i zaštite njegova nadležnost i neprikosnovenost, kao i da se unapredi kineski socijalistički sistem zakona kako bi se sproveli dobri zakoni za promovisanje razvoja i obezbeđivanje dobrog upravljanja.

Predsednik Ši je istakao da demokratija nije ukras na reveru, već treba da se koristi za rešavanje pitanja do kojih je narodu zaista stalo.

Ključ demokratije neke zemlje leži u tome da li narod vodi zemlju, u zavisnosti od toga da li narod ima pravo glasa i što je još važnije, da li narod ima pravo na široko učešće, rekao je Ši.

U oceni toga da li je neka zemlja demokratska, takođe bi trebalo da se sagledaju koje su političke procedure i pravila predviđena sistemima i zakonima. “Što je još važnije, da se ti sistemi i zakoni dobro sprovedu”, dodao je Ši.

“Ako se narod probudi samo u vreme glasanja i posle toga ode u spavaonicu; ako narod sluša samo slogane tokom predizbornih kampanja, ali se posle toga ništa ne pita; ako se puls naroda opipava tokom predizborne kampanje, ali se izostavi posle izbora, takva demokratija nije istinska demokratija”, rekao je predsednik NR Kine.

Presudu o tome da li je zemlja demokratska ili ne, treba da donosi njihov narod, a ne nekolicina drugih, rekao je on, dodajući da bez obzira da li je član međunarodne zajednice demokratski ili ne, međunarodna zajednica treba o tome da sudi kao celina, a ne da odluku donosi nekolicina umišljenih pojedinaca.2

“Postoji mnogo načina da se postigne demokratija i ne postoji jedan model koji odgovara svima”, istakao je Ši.

Samo po sebi je nedemokratski koristiti jedan štap za merenje raznih političkih sistema u svetu i ispitivanje bogate političke civilizacije čovečanstva monotonim okom, dodao je on.

 

Liked it? Take a second to support Ana Ružić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. http://www.news.cn/english/2021-10/14/c_1310244981.htm 

  2. https://news.cgtn.com/news/2021-10-14/Xi-stresses-progress-in-enhancing-whole-process-people-s-democracy-14lSRvccrMQ/index.html 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.