Putin: Migracione krize stvorile su same zapadne zemlje

Mikhail Metzel/TASS

Zapadne države su same stvorile migracione krize, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

“Važno je setiti se odakle dolaze migracione krize. Da li je Belorusija otkrila takve probleme? Ne, postoje razlozi koje su stvorile same zapadne zemlje, uključujući evropske zemlje. Oni su i vojne i ekonomske prirode”, rekao je Putin.1

Ulazeći u detalje o vojnim ciljevima, Putin je pomenuo sukob u Iraku. “Zato što su svi učestvovali, recimo, u operacijama u Iraku, a sada ima puno Kurda iz Iraka. Oni [Zapad] su se borili u Avganistanu dvadeset godina, a sada je tamo sve više Avganistanaca”, objasnio je ruski predsednik.

Podsetimo, Evropska unija optužuje Minsk za namernu eskalaciju krize i pozvala je na dodatne sankcije. Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko okrivio je zapadne zemlje za nastalu situaciju, obzirom da su njihovi postupci podstakli ljude da pobegnu od rata u svojim domovinama.

Prema rečima Vladimira, “Belorusija nema nikakve veze sa tim”. “Migranti su prošli i drugim kanalima. Činjenica da su sada prošli kroz Belorusiju nije iznenađujuća, jer Belorusija ima bezvizni ulazak u zemlju iz zemalja egzodusa, kako mi je objasnio Aleksandar Grigorijevič Lukašenko”, nastavio je Putin.

Govoreći o ekonomskim razlozima migracione krize, šef ruske države je podsetio da u Evropi postoje veoma visoke socijalne beneficije za migrante. “Na primer, osoba koja dobro radi usred visoke nezaposlenosti na Bliskom istoku, uključujući i zemlje koje proizvode naftu, čak i radnik u naftnoj industriji, zarađuje mnogo manje od socijalnog dodatka koji neradni migrant dobija, recimo, u Nemačkoj. Naravno, ljudi idu tamo”, zaključio je Putin.

On je optužio i poljske snage na granici sa Belorusijom da tuku migrante, ispaljuju im metke iznad glave i pale svetla i sirene noću u blizini migranata.

“To je malo u raskoraku sa humanitarnim idejama koje navodno prožimaju sve politike naših zapadnih suseda”, rekao je Putin.2

 

Liked it? Take a second to support Ana Ružić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://tass.com/politics/1360987 

  2. https://www.reuters.com/world/europe/putin-says-nato-drills-black-sea-are-serious-challenge-moscow-2021-11-13/ 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.