Letonija ovlastila graničare da pucaju na migranate koji dolaze preko Belorusije

Handout via REUTERS

Letonija je u utorak proglasila vanredno stanje, i dala ovlašćenja graničnoj policiji i ostalim snagama bezbednosti za uoptrebu vatreno oružije i fizičku silu kako bi sprečila migrante sa Bliskog istoka da uđu u zemlju.

Letonija se, kao i susedna Litvanija, u poslednjih nekoliko meseci suočila se sa prilivom pretežno iračkih migranata koji preko Belorusije pokušavaju da uđu EU, jer su njihove granice sa Belorusijom i spoljna granica Evropske unije.

Baltičke zemlje optužuju Belorusiju da se sveti zbog sankcija koje je zvaničnicima te zemlje uvela Evropska unija.1

Sa druge strane predsednike Belorusije Aleksandar Lukašenko je više puta optuživao litvanske vlasti za okrutno postupanje prema izbeglicama sa Bliskog istoka. Prema njegovim rečima, uslovi njihovog zadržavanja liče na nacističke koncentracione logore.

Nakon prošlonedeljnog ubistva izbeglice iz Iraka od strane snaga FRONTEX-a, Lukašenko je rekao da je za pogoršanje migrantske krize kriva sama Evropska unija. Prema njegovom mišljenju, priliv ilegalnih imigranata primarno je povezan sa vojnom intervencijom država članica NATO-a u zemljama Bliskog istoka.2 

Vanredno stanje trajaće od 11. avgusta do 10. novembra, saopštila je novinska služba Baltik, a takođe će omogućiti vojsci i državnoj policiji da pomognu graničnoj policiji u sprečavanju imigracije.

Letonija ima granicu sa Belorusijom dugu skoro 175 kilometara. Trenutno samo granična policija može da patrolira granicom.

Lokalni letonski mediji izvestili su, pozivajući se na graničnu policiju Letonije, da su između 6. i 10. avgusta privedene 283 osobe zbog prelaska granice iz Belorusije.3

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://rs.n1info.com/svet/vanredno-stanje-na-granici-letonije-s-belorusijom-granicari-ovlasceni-da-pucaju/?fbclid=IwAR0kzvH4qvC2-6qeKVcJU3JZbnycRl0c5i6pl5mY0ugDV4-FCc2mvXawR5k  

  2. https://princip.info/2021/08/06/eu-pogranicna-policija-frontex-prebila-na-smrt-migranta-iz-iraka/  

  3. https://apnews.com/article/europe-immigration-migration-latvia-belarus-604793fff7cc8d6f12cdfda572ef6419  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.