Kina i Rusija održavaju velike združene vojne vežbe

Xinhua

Rusija i Kina održavaju zajedničku vojnu vežbu na severu Kine, u kojoj učestvuje više od 10.000 vojnika sa obe strane, saopštilo je danas rusko ministarstvo odbrane.

Vojna vežba “Sibu/Cooperation-2021” u kineskom regionu Ningsja je, kako ocenjuje Rojters, je jasan znak da Kina i Rusija proširuju vojnu saradnju.1

Ruska vojska je saopštila da je za potrebe vežbi poslala borene avione Su-30SM, oklopno motorizovane jedinice kao i sisteme protivazdušne odbrane.

Kina i Rusija nisu izvodili zajedničke vežbe od 2005. godine, izvestio je ruski list Komersant.

„Vežbe odražavaju novu eru sveobuhvatnog strateškog partnerstva Kine i Rusije, i njihovog strateškog međusobnog poverenja, pragmatične saradnje i koordinacije između dve zemlje. Cilj vežbi je “produbiti vojnu saradnju, kordinacija zajedničkih antiterorističkih operacija” i “pokazati čvrstu odlučnost i snagu dve zemlje da zajednički štite međunarodnu i regionalnu sigurnost i stabilnost”, izvestila je kineska zvanična novinska agencija Sinhua, pozivajući se na kineske i ruske zvaničnike.

Ričard Mekgregor, stručnjak za Kinu u istraživačkom centru „Lowy” Instituta sa sedištem u Australiji, rekao je da su rastući odnos između Pekinga i Moskve više od “braka iz koristi”.

“Ta često korišćena fraza na zapadu potcjenjuje dubinu njihovih zajedničkih interesa, a naravno najveći interes njihove saradnje je suprotstavljanje Sjedinjenim Državama i podrivanje Zapada”, rekao je Mekgregor za Al Džaziru.

Odnosi između Rusije i Kine postali su jači 2014. godine, kada su političke veze Moskve sa Zapadom potonule nakon  uvođenja sankcija Moskvi zbog pripajanja Krima. Kina je danas najveći trgovinski partner Rusije.

Moskva podržava Peking u njegovim zahtevima u Južnokineskom moru, oko čega se Kina i sukobila sa Amerikom.2

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.reuters.com/world/russia-china-hold-large-scale-joint-military-drills-2021-08-10/  

  2. https://www.aljazeera.com/news/2021/8/10/china-and-russia-hold-large-scale-joint-military-drills  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.