EU pogranična policija (FRONTEX) prebila na smrt migranta iz Iraka

Reuters

Beloruska pogranična služba objavila je da je 4. avgusta na granici sa Litvanijom izbeglica iz Iraka prebijen na smrt od strane pripadnika FRONTEX policije. Beloruski graničari su ga zatekli u izuzetno teškom stanju i pokušali da mu pruže prvu pomoć, ali zbog teških povreda medicinska služba nije uspela da mu spasi život. Prilikom pregleda pronađeno je mnoštvo modrica i podliva na telu pokojnika.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko lično je naredio istragu ubistva izbeglice od strane snaga FRONTEX-a. Lukašenko je ranije više puta optuživao litvanske vlasti za okrutno postupanje prema izbeglicama sa Bliskog istoka. Prema njegovim rečima, uslovi njihovog zadržavanja liče na nacističke koncentracione logore.

Osim toga, rekao je da je za pogoršanje migrantske krize kriva sama Evropska unija. Prema njegovom mišljenju, priliv ilegalnih imigranata primarno je povezan sa vojnom intervencijom država članica NATO-a u zemljama Bliskog istoka.

Kao odgor na ubistvo i okrutno postupanje prem izbeglica od strane EU i Litvanije u Minsku su održani protesti ispred ambasade Litvanije.

Okupljeni građani ispred ambasade Litvanije u Minsku uzvikivali su “Nećemo zaboraviti, nećemo oprostiti!”, „Nauseda na sud“ (predsednik Litvanije Gitanas Nauseda), „Litvanija – koncentracioni logor 21. veka“, „Uništeni Irak – dobrodošli gosti“. Demonstranti su tražili prekid surovog postupanja prema izbeglicama i kažnjavanje počinioca koji su migranata pretukli do smrti.1

Litvansko ministarstvo unutrašnjih poslova odbacilo je u beloruski izveštaj da je irački migrant pronađen pretučen do smrti na granici Litvanije i Belorusije.2

Osnovanu sumnju da je ubistvo izbegice iz Iraka delo litvanskih graničara i snaga FROTEX-a unosi činjenica da su pogranične snage u Litvaniji dobile naređenje da koriste silu i oštrije postupaju sa izbeglicama koji preko Belorusije pokušavaju da uđu u EU.

Zvaničnici iz Vilniusa optužuju Minsk zbog navodnog organizovanog propuštanja izbeglica, kao znak odmazde zbog sankcija EU.3

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://lenta.ru/news/2021/08/04/protest_litva/  

  2. https://www.reuters.com/world/europe/lithuania-denies-belarus-reports-migrant-death-border-2021-08-04/  

  3. https://www.euronews.com/2021/08/03/eu-pledges-aid-to-lithuania-as-migrants-pour-in-from-belarus  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.