Putin stigao u Minsk, sastanak sa Lukašenkom

Putin stigao u Minsk, sastanak sa Lukašenkom

U Minsku su počeli razgovori predsednika Rusije Vladimira Putina i beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka. Prvi deo sastanka se održava u širem sastavu, gde učestvuju delegacije obe države.

 

Rusku delegaciju u Minsku čine zamenik premijera Aleksej Overčuk, ministar odbrane Sergej Šojgu, pomoćnik Kremlja Jurij Ušakov, sekretar za štampu predsednika Dmitrij Peskov i izvršni direktor Roskosmosa Jurij Borisov.1

 

Kako je istakao predsednik Rusije, ekonomija je prioritet u razvoju odnosa Rusije i Belorusije. On očekuje da ova godina bude rekordna po trgovinskom prometu između dve zemlje – sa 40 milijardi dolara.

 

“Treba istaći da Belorusija nije samo naš dobar sused, sa kojim sarađujemo, vodeći računa o međusobnim interesima svih prethodnih decenija, već je Belorusija, nesumnjivo, naš saveznik, u pravom smislu te reči”, rekao je Putin.

 

Lukašenko je izrazio nadu da će Zapad “poslušati glas razuma” i da će biti nastavljen dijalog o bezbednbosti. On je istakao da će Rusija i Belorusija, zahvaljujući zajedničkom radu, uspeti da prevaziđe potencijalne negativne posledice pritiska koji je nametnut sankcijama Zapada.2


  1. https://rt.rs/news/11889-putiln-lukasenko-danas-u-minsku/ 

  2. https://tass.com/politics/1552655  

Leave a Reply

Your email address will not be published.