Holandski premijer se izvinio za kolonijalizam – od reparacija ni reči

Foto: Peter Dejong

 

Holandski premijer Mark Rute u ponedeljak se zvanično izvinio u ime svoje vlade zbog uloge zemlje u podržavanju, stimulisanju i profitiranju viševekovne trgovine robljem.

„Stotinama godina ljudi su bili pravljeni robom, eksploatisani i zlostavljani u ime holandske države. Vekovima, ljudsko dostojanstvo je gaženo od strane holandskih vlasti na najsvirepiji mogući način.“, rekao je Rute. Takođe, Mark Rute je napomenuo da holandske vlade nisu učinile dovoljno da objasne da je ropstvo imalo trajne negativne posledice.

Pepijn Brandon, profesor globalne ekonomske i društvene istorije na Slobodnom univerzitetu u Amsterdamu koji proučava uticaj ropstva iz 18. veka na holandsku ekonomiju na izlaganje holandskog premijera osvrnuo se rečima „nisu mogli biti gore pripremljeni“.

Armand Zunder, predsednik Nacionalne komisije za reparacije Surinama, rekao je da govor nije otišao dovoljno daleko.”. “Ono što je u ovom govoru potpuno nedostajalo je odgovornost i odgovornost”, rekao je on, naglašavajući potrebu za reparacijom.

1. jula se navršava 150 godina od prestanka ropstva u holandskim kolonijama, a naredna godina je proglašena za nacionalnu godinu sećanja. Deo razloga zašto se izvinjenje dogodilo u ponedeljak, rekao je gospodin Rutte, bio je taj što je želeo da to uradi pre početka zvaničnih komemoracija.Ovog meseca, šest surinamskih organizacija u Holandiji nadalo se da će pomeriti izvinjenje do tog datuma, ali je sudija odbio njihov zahtev.

Napominjemo da iako je fizičko ropstvo formalno ukinuto ekonomska eksplotacija ostaje do dana današnjeg. Od 1960. do danas, zapadne zemlje su iz svojih bivših kolonija izvukle profite u vrednosti od 62 biliona dolara. Da su ovu vrednost kolonije zadržale, prateći stope rasta G. Juga tokom ovog perioda, sada bi imale 152 biliona dolara. Za „bivše“ kolonije, gubici nadmašuju transfere inostrane pomoći sa velikom razlikom. Za svaki dolar „pomoći“ koju dobije, kolonija izgubi 14 dolara u odlivu samo nejednakom razmenom!1 

 
 
 
 
 
 
 
 
Liked it? Take a second to support Vuk Kondić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://rnp-f.org/2022/12/20/zapad-se-izvinjava-za-kolonijalizam-samo-da-bi-nastavio-da-ga-sprovodi/ 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.