Pokret M62 kao glas naroda Nigera protiv uticaja SAD i Francuske

Pokret M62 kao glas naroda Nigera protiv uticaja SAD i Francuske
Sedište pokreta M62 u Nijameju, Niger // Sally Hayden.

Skorašnji protesti protiv prisustva američke vojske u Nigeru pokazali su čvrstu želju naroda te zemlje da se oslobodi zapadnog uticaja1. Trenutno jedan od većih političkih pokreta u zemlji sa tim ciljem nosi ime “M62: Sveta unija za zaštitu narodnog suvereniteta i dostojanstva”.

Osnovan 3. avgusta 2022. godine na Dan nezavisnosti Nigera i to sjedinjavanjem nekoliko manjih organizacija, Pokret M62 je otpočeo svoju političku aktivnost borbom protiv francuskog vojnog prisustva u Nigeru. U intervjuu za Ajriš Tajms, čelnik pokreta, Abdulaje Sejdu, opisao je situaciju na sledeći način2:

“Život je postao veoma, veoma, skup. Povećali su cene goriva, a zatim i ulja, povrća, pirinča, itd…Francuske snage su postale zaštitnik vlasti, koja onda može da eksploatiše, da radi šta god hoće. Ni sada nema mira u zemlji zato što nema bezbednosti.”

M62 je organizovao niz protesta u septembru 2022. godine, tokom kojih je stotine učesnika koristilo zastave Nigera i Rusije kao simbole, uz uzvikivanje parola poput: „Barkhane napolje“, „Dole Francuska“ i „Živeli Putin i Rusija“.3

Januara prošle godine, Sejdu je uhapšen od strane tadašnjeg predsednika Bazuma nakon što je optužio tadašnju vlast da je odgovorna za sedmoro ubijenih i 24 ranjenih civila u toku navodne “antiterorističke” akcije nedaleko od granice sa Burkinom Faso. Zanimljivo je da je samo dan ranije dao pomenuti intervju za Ajriš Tajm u kojem takođe naveo Tomasa Sankaru kao „idola” zbog njegovog otpora neokolonijalizmu.

Protesti u Nigeru 30. jula 2023. Foto: AFP

Tokom državnog udara u Nigeru 2023. protiv predsednika Bazuma, pokret je dao podršku puču. M62 je 30. jula 2023. okupio hiljade demonstranata u Nijameju, u maršu na zahtev vođe vojne hunte Abdurahamana Čianija. Demonstracije su išle do francuske ambasade sa zastavama Nigera i Rusije, zahtevajući povlačenje francuskih snaga i pozivajući na rusku intervenciju u zemlji.4

Promenom vlasti u avgustu, kada je vojska preuzela vlast pučem, apelacioni sud u Nijameju oslobodio je Sejdua svih optužbi.

Abdulaje Sejdu, čelnik pokreta M62. GETTY IMAGES

Promena vlasti je olakšala aktivnosti organizacije, ali borba protiv američkih i francuskih kolonizatora je i dalje u toku. Povodom zatvaranja francuske ambasade u Nigeru početkom godine, Bana Ibrahim, član M62, rekao je:

“Bilo bi fer prema narodu Nigera da, kada Francuska ode sa svojom ambasadom, takođe povede sa sobom i kompanije koje eksploatišu našu zemlju već dugi niz godina.”

Pokret M62 iako veoma mlad već je skupio veliki broj pristalica i simpatija širom Nigera u svojoj borbi protiv neokolonijalizma i za suverenitet sopstvene zemlje.


  1. https://www.facebook.com/principinfo/posts/pfbid02fak1cf9RD6ruQM3xxMqEv6t77XjrbwirmjgksANrsya16MtTdgMHafeqwR23MkZrl  

  2. https://www.irishtimes.com/world/africa/2023/02/16/arrested-m62-leader-wants-french-military-forces-to-leave-niger/  

  3. https://www.tf1info.fr/international/coup-d-etat-niger-qu-est-ce-que-le-mouvement-civil-m62-qui-a-appele-a-manifester-ce-dimanche-30-juillet-2023-2265194.html 

  4. https://www.lanacion.com.ar/agencias/miles-de-nigerinos-salen-a-las-calles-de-niamey-para-defender-a-los-golpistas-entre-gritos-a-favor-nid30072023/