Bauk komunizma se širi… Diznilendom?

Bauk komunizma se širi… Diznilendom?
Najava emisije “Odbrana Evrope”. Foto: National Geographic

Pompeznog imena “Odbrana Evrope” počela je na televiziji Nacionalne geografije da se emituje serija koja kako kaže u ništa manje pompeznom sinopsisu na sajtu “istražuje kako su vodeće nacije u Evropi izgradile, a zatim branile ili pokušale da brane svoje granice od napada tokom istorije”.

Dakle kada se napiše da se “na granicama Evrope piše istorija” očekivalo bi se da recimo te granice Evrope na kojima se piše istorija budu i na Kavkazu gde je u drugom svetskom ratu branjen ljudski lik te iste Evrope, ali se to propustilo. Prva epizoda dešava se još istočnije i to – u Finskoj!

“Kako su male finske snage pobedile Crvenu armiju u Drugom svetskom ratu i kako se Finci sada spremaju za rat, uključujući nuklearne bunkere i urbano ratovanje – saznajte u novoj epizodi serijala Odbrana Evrope”, navodi se na fejsbuk najavi koja je “buknula” na srpskom internetu i izazvala mnogo ogorčenja. Sa pravom.

Kada se zna da je 2019. godine ovaj brend i zvanično pao u ruke jedne od vodećih propagandnih mašinerija Zapada “Dizniju” (mada ni prethodni vlasnik “Tventi-frst senčuri Foks” nije bio ništa bolji) nije se bolje ni očekivalo. Početak ovog serijala jasno donosi priču o tome koga kolektivni Zapad i njegovi lideri vide kao problem i takmaca, a to je komunizam i svakako Rusija.

“Kako su male finske snage pobedile Crvenu armiju u Drugom svetskom ratu i kako se Finci sada spremaju za rat, uključujući nuklearne bunkere i urbano ratovanje”, navodi se na sajtu u sinopsisu prve epizode, a u sinopsisu druge koja se bavi junačkim ratovima Velike Britanije kaže se: “Kako je Britanija branila svoju obalu skoro hiljadu godina od invazije Normana, ispraćajući pretnje od Napoleona do Hitlera.”

Nakon toga tu je napravno i epizoda o trenutno verovatno bastionu antikomunizma i državi celokupno dotiranoj od strane EU fondova i NATO pakta Poljskoj, a zatim sledi epizoda u kojoj je radnja u Holandiji i “Priča o tome kako je Holandija, zarobljena u neprekidnoj borbi sa vodom, iskoristila ovu pretnju da postane moćan evropski igrač.” Pretpostavićemo da se holandskim kolonijama ovde nije previše bavilo, a ni francuskim u narednoj epizodi sa nestvarnom idejom da su Francuzi “izgradili genijalna utvrđenja, u ogromnim razmerama, da se odbrane od napada sa istoka.”

Poslednja epizoda se dotiče Španije, još jedne kolonijalne sile sa jakom istorijom fašističkog gušenja komunizma i radničkih prava. Ipak, u “Diznilendu” se ne može ni očekivati nešto bolje.