Kuba prva eliminisala prenos HIV-a sa majke na bebu

Safe-sex and AIDS prevention advert from Cuba, izvor: WIkimedia.org

Safe-sex and AIDS prevention advert from Cuba, izvor: WIkimedia.org

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pozdravlja „jedno od najvećih dostignuća javnog zdravstva„, nakon pet godina regionalne inicijative.

Kuba je postala prva zemlja koje je eliminisala prenošenje HIV-a i sifilisa sa majke na bebu, objavila je SZO.

Tokom prethodnih pet godina, karipske zemlje su imale veći pristup antiretrovirusnim lekovima (ARV) što je bilo u okviru inicijative da se smanji prenos virusa sa majke na dete.

Testiranja na HIV i sifilis trudnica i njihovih partnera, rađanja putem carskog reza, zamene za majčino mleko – sve je to doprinelo razbijanju lanca infekcije, saopštio je SZO.

Procenjuje se da svake godine 1,4 miliona žena koje žive sa HIV-om zatrudni. Nelečene imaju 14-45% šansi da prenesu virus trokom trudnoće, porođaja ili dojenja. Rizik pada na nešto više od 1% ako su majka i beba tretirane sa antiretrovirusnim lekovima.

Više od 35 miliona osoba u svetu živi sa HIV-om, ali je stopa infekcije znatno usporena, sa 2,1 miliona novih registrovanih HIV pozitivnih u 2013, što je pad u odnosu na 2,9 miliona novih registrovanih 2005.

Naučnici tvrde da je iskorenjivanje AIDS-a moguće ako prevencija nastavi da raste – čak i ako se ne pronađe lek. Smanjenje stope infekcije na Kubi se vidi kao veliki napredak u kampanji da se svet oslobodi ovog virusa.

Učestalost prenosa sifilisa je odmah iza HIV-a, sa jednim milionom zaraženih trudnica. Ovo se može eliminisati jednostavnim tretmanom kao što je davanje penicilina tokom trudnoće.

U 2013. samo su dve bebe rođene sa HIV-om na Kubi, a samo pet sa sifilisom.

Prema SZO, broj dece u svetu rođene sa HIV-om je gotovo prepolovljen od 2009. godine, na 240.000 rođenih u 2013. godini.

Liked it? Take a second to support Milica Nikolić on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.