Pentagon priznao da je 60.000 afro-američkih vojnika korišćeno za testiranje hemijskog oružja


Američko Ministarstvo odbrane priznalo je prvi put da su afro-američki vojnici korišćeni kao zamorci prilikom testiranja hemijskog oružja.

Tokom Drugog svetskog rata, 60.000 crnih vojnika je primorano da se uključi u program u kome su ih u gasnim komorama izložili uticaju iperita.

Radi se o citotoksičnom hemijskom oružju koje napada kožu i pluća.

Bivši američki vojnik i učesnik Drugog svetskog rata, Rolins Edvards, kaže da im je rečeno kako vojska želi da sazna i otkrije efekte gasa na crnu kožu.

„Nisu nam dali izbor. Nismo znali kuda nas vode. Nisu nam govorili ništa pre testiranja. Koža nam se ogulila, a ruke istrulile. Za crnog vojnika nije postojala mogućnost odbijanja“, kaže Edvards.

On i danas, 70 godina kasnije, pati od bolesti kože i svraba, a koža mu se guli u pahuljama koje čuva u tegli, kako bi pokazao ljudima kroz šta prolazi zahvaljujući služenju armije.

Pukovnik Stiv Voren, zadužen za odnose sa javnošću u Pentagonu, potvrdio je rezultate istrage koju sprovodi NPR (Nacionalni javni servis) i dodao da je „Ministarstvo odbrane prestalo sa testiranjem hemijskog oružja“.

Tokom istrage utvrđeno je i da su vojnici japanskog i portorikanskog porekla takođe korišćeni kao zamorci u brojnim ispitivanjima, kako bi naučnici utvrdili posledice koje iperit i ostali gasovi ostavljaju na ljude.

Čak i kada je sa programa skinuta oznaka tajnosti, ovi eksperimenti na osnovu rase ostali su neprimećeni, sve dok Suzan Smit, istoričarka sa univerziteta Alberta u Kanadi,  nije objavila istraživački rad u univerzitetskom žurnalu.

Rolins Edvards

Smit je otkrila da je namera naučnika bila da otkrije jesu li tamnoputi ljudi otporniji na hemijsko oružje, i da li bi u skladu sa tim bilo pametniji da oni budu na prvoj liniji fronta.

Članak je zadobio vrlo malo pažnje, a Ministarstvo odbrane tada nije reagovalo.

Iako je NPR sada obezbedio više dokaza, uz direktna svedočanstva vojnika učesnika, Ministarstvo odbrane još uvek ne izdaje dozvolu za pristup stotinama dokumenata koji mogu pružiti dodatne informacije.

Lopez Negron, koji sada ima 95 godina, izjavio je da su njega i ostale tamnopute vojnike odveli u džunglu na jednom panamskom ostrvu, i bombardovali ih gasom iz vojnih aviona.

Tvrdi da su zadobili opekotine i da im je momentalno bilo muka.

„Proveo sam tri nedelje u bolnici sa visokom temperaturom. Svi su se razboleli.“

U deklasifikovanim dokumentima spominje se i tadašnji američki plan da se iparin koristi u borbi protiv Japana, što bi, pretpostavlja se, rezultiralo smrću 5 miliona ljudi.

Liked it? Take a second to support Ivo Kovačević on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.