Optužbe za seksualno zlostavljanje dece i ubistva protiv UN-a

Foto: AP

Mirovni kontigent Ujedinjenih Nacija koji služi u Centralno Afričkoj Republici, ponovo se suočava sa optužbama za seksualno zlostavljanje dece u gradu Bangui, potvrdio je portparol UN-a.

Portparol generalnog sekretara UN-a Ban Ki-muna, Stefan Dujarić, kaže da je poslednji incident treći slučaj seksualnog zlostavljanja dece u poslednjih nekoliko meseci.

“Ako se tvrdnje potkrepe dokazima, to bi predstavljalo grubo kršenje principa UN i kodeksa ponašanja mirovnih snaga”, rekao je u utorak Dujarić.

Misija UN-a u Banguiu je obavestila države čiji vojnici su optuženi i otvorila istragu.

Prošlogodišnji slučaj seksualnog zlostavljanja dece od strane francuskih vojnika u automobilu, još je pod istragom, koje ne bi ni bilo da britanski list Gardijan nije o tome izveštavao.

Francuski vojnici su tada, navodno, namamljivali afričku decu hranom i slatkišima, da bi ih potom seksualno iskorišćavali.

Ujedinjene Nacije su potvrdile da su primile 480 optužbi za seksualnu eksploataciju i zloupotrebu u periodu između 2008. i 2013. godine.

Još jedna od svežih optužbi protiv vojnika UN-a koji služe u Banguiu tiče se ubistva 16-godišnjeg dečaka i njegovog oca. Otac i sin su ubijeni na kućnom pragu, jer su “mirovnjaci”, navodno, neselektivno pucali po naselju iz osvete za ubistvo jednog člana mirovne misije tokom sukoba sa lokalnim stanovništvom.

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.