Napad britanske policije na porodični kombi sa natpisom “Iran je veliki”


U 13 časova posle podne u ponedeljak, porodični kombi parkiran ispred Muzeja nauke u Londonu napadnut je od strane Protivterorističke policije.

Dva sata kasnije, četvoročlana porodica, uključujući osmogodišnjeg Lukasa i njegovu mlađu sestru Emiliju, izašla je iz obližnjeg muzeja, i zatekla razbijene prozore na svom kombiju, bez ikakve poruke ili objašnjenja.

Prvo su posumnjali na provalu, međutim iako su im stvari u kombiju bile ispreturane, ništa nije nedostajalo. Potom su prijavili slučaj najbližoj policijskoj stanici, gde su otkrili da je Protivteroristička policija napala njihovo vozilo zbog sumnje da se u njemu nalazi bomba, kao i da je tokom njihovog boravka u muzeju, saobraćaj bio obustavljen i svi putevi blokirani.

Policija je razbila stakla na kombiju i izvršila pretres, a nakon što su umesto bombe pronašli garderobu, pribor za jelo i dečije igračke, odblokirali su saobraćaj i napustili mesto događaja.

Kristijan Ivan, poreklom iz Rumunije i njegova francuska supruga Odri, u dvonedeljnoj su poseti Britaniji zajedno sa dvoje male dece. Već pet godina ova porodica živi i putuju po svetu u svom kombiju, a posete muzejima smatraju delom kućnog školovanje svoje dece.

Nakon posete Iranu, kojim se porodica oduševila, odlučili su da započnu svoju kampanju podsticanja drugih da posete tu zemlju. Još tada su zalepili ogroman natpis “Iran je veliki”, sa obe strane kombija.

Kristijan kaže da je uznemiren što policija nije ostavila nikakvu poruku nakon napada na kombi, kako bi porodica razumela šta se desilo: “Otišao sam u policijsku stanicu da prijavim slučaj, a oni su me optužili za izazivanje čitave stvari. Hteli su da se mi osećamo odgovornim zbog izražavanje svojih stavova o Iranu. Nismo dobili ni izvinjenje.”

Kristijan je snimao razgovor u policijskoj stanici, gde je vrlo staloženo pokušavao da dobije informacije o razlozima napada na kombi njegove porodice, i zašto ne može da dobije kompenzaciju da popravi štetu.

U policijskoj stanici su mu prvo rekli da je takva reakcija policije razumljiva nakon raznih terorističkih napada u Britaniji, poput onoga u Londonu 2005. godine, na šta je Kristijan odgovorio da ni jedan od tih napada nije izvršen od strane Irana.

Potom su policajci insistirali na tome da vozilo nije bilo osumnjičeno zbog natpisa, već zbog toga što je parkirano u visoko bezbednosnoj zoni, u strogom centru grada, pa bi i u slučaju drugačijeg natpisa, poput recimo “Španija je velika” ili “Italija je velika”, policija postupila identično.

Kristijan nije prihvatio ni to objašnjenje, jer su, kako tvrdi, i druga vozila bila parkirana u blizini pa ih policija nije porazbijala.

“Znate, ono što mi nije jasno je da nekome razbijete stakla na automobilu i da mu ne javite. Ja da sam nekome slučajno udario kola, ostavio bih mu poruku da zna kome da se javi”, rekao je Kristijan. “Semo toga, na samom kombiju imate adresu našeg Vebsajta velikim slovima, preko koga možete videti i našu lokaciju, pa ste nas mogli kontaktirati “.

Policajka je nejasno odgovorila da su “pokušali razne stvari”.

 

Liked it? Take a second to support Milica Nikolić on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.