Optužbe za seksualno zlostavljanje dece i ubistva protiv UN-a

Foto: AP

Mirovni kontigent Ujedinjenih Nacija koji služi u Centralno Afričkoj Republici, ponovo se suočava sa optužbama za seksualno zlostavljanje dece u gradu Bangui, potvrdio je portparol UN-a.

Portparol generalnog sekretara UN-a Ban Ki-muna, Stefan Dujarić, kaže da je poslednji incident treći slučaj seksualnog zlostavljanja dece u poslednjih nekoliko meseci.

“Ako se tvrdnje potkrepe dokazima, to bi predstavljalo grubo kršenje principa UN i kodeksa ponašanja mirovnih snaga”, rekao je u utorak Dujarić.

Misija UN-a u Banguiu je obavestila države čiji vojnici su optuženi i otvorila istragu.

Prošlogodišnji slučaj seksualnog zlostavljanja dece od strane francuskih vojnika u automobilu, još je pod istragom, koje ne bi ni bilo da britanski list Gardijan nije o tome izveštavao.

Francuski vojnici su tada, navodno, namamljivali afričku decu hranom i slatkišima, da bi ih potom seksualno iskorišćavali.

Ujedinjene Nacije su potvrdile da su primile 480 optužbi za seksualnu eksploataciju i zloupotrebu u periodu između 2008. i 2013. godine.

Još jedna od svežih optužbi protiv vojnika UN-a koji služe u Banguiu tiče se ubistva 16-godišnjeg dečaka i njegovog oca. Otac i sin su ubijeni na kućnom pragu, jer su “mirovnjaci”, navodno, neselektivno pucali po naselju iz osvete za ubistvo jednog člana mirovne misije tokom sukoba sa lokalnim stanovništvom.

Liked it? Take a second to support Aleksandar Pekic on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.